RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

"Лікарі" без медосвіти: навіщо в Україні задумали скандальну реформу

Можливість отримати спеціальність "Врач-лаборант" з'явилася навіть у студентів немедичних вишів, при цьому їм доведеться навчатися менше. Такі нововведення призведуть до появи “лікарів”, які раніше не могли вступити через низьку кількість балів ЗНО, та знецінення професії.

Про це "Апострофу" розповіла голова Львівської регіональної організації Всеукраїнської асоціації клінічної хімії та лабораторної медицини Романа Блажівська.

У 2019 році Міносвіти затвердило освітній стандарт за новою спеціальністю 224 "Медичні технології діагностики та лікування" для другого (магістерського) рівня освіти (наказ №884 від 25.06.2019 р.), згідно з яким за 5,5 років фахівці (які раніше випускалися бакалаврами з кваліфікацією "Лаборант"), раптом отримали можливість придбати кваліфікацію "Лікар-лаборант".

“Фактично, це призведе до знецінення професії "Лікар", адже, для порівняння, абітурієнти, які набувають кваліфікацію "Лікар-лаборант" за спеціальністю 222 "Медицина" у медичних вузах (і виключно в них), навчаються 6 років, 1 рік в інтернатурі та протягом 3 місяців – на циклах спеціалізації”, – зазначила Блажівська.

Сьогодні за новою спеціальністю 224 право готувати "Лікарів-лаборантів" здобули також і немедичні виші, зокрема, Інститут біології та медицини Національного університету ім. Т.Г. Шевченка та низка інших. Хоча зрозуміло, що рівень підготовки фахівців лабораторної медицини у непрофільних установах не може відповідати рівню програм підготовки справжніх лікарів.

“Лобісти таких змін до системи класифікації лікарських спеціальностей обґрунтовують такі "нововведення" тим, що назва "Лікар-лаборант", мовляв, дозволить залучити більше абітурієнтів на цю спеціальність. Але насправді причина в тому, що багато охочих вступити до медичних вишів на спеціальність 222 "Медицина" для отримання диплому "Лікар" не можуть набрати необхідну для цього кількість балів ЗНО. Своєю чергою, назва "Лікар-лаборант" і лояльніші вимоги спонукатимуть абітурієнтів до вступу саме на цю спеціальність. Це, звичайно ж, вигідно непрофільним установам (з маркетингової точки зору), які позиціонуватимуть себе як "ті, що готують лікарів"”, – сказала медик.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: В Україні хочуть дозволити діагностувати захворювання людям без лікарської освіти.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я