RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Немає грошей: розробку української вакцини від COVID раптово припинили

В Україні загальмувалась розробка власної вакцини проти коронавірусу, створеної львівськими вченими з Інституту біології клітин Національної академії наук. Причина у відсутності фінансування та зацікавленості з боку держави.

Про це заявив керівник Інституту, академік Андрій Сибірний, пише "Суспільне".

"План роботи виконали: ми зробили продуценти вірусних білків на гуманізованих дріжджах, очистили білки, охарактеризували їх, довели, що вони є високоімуногенними, тобто викликають появу антитіл у мишей. Це позитивно", - уточнив він.

За словами вченого, наступним кроком має стати дослідження, чи захищають білки, що утворилися, від загибелі від COVID-19 трансгенних мишей. Цей етап мав проводитися у Польщі, оскільки у нашій країні немає відповідних лабораторій. Однак із цим виникли складнощі.

"Не вдалося, тому що Національний фонд досліджень України морочив нам голову півроку, але так і не дозволив перевести гроші до Польщі, хоча жодної заборони на це немає", - розповів Сибірний.

Крім того, розробка української вакцини зупинилася через нестачу фінансування. Дослідження коштувало майже 300 тисяч євро. Потрібні також випробування вакцини на великих тваринах - ховрахах, приматах. Для цього необхідні великі обсяги препаратів, потрібно інвестувати 300-500 мільйонів євро. Проте в Україні ніхто не готовий вкладати такі кошти.

"Я розмовляв з МОЗ, вони кажуть: "Ми не фінансуватимемо це. Нехай Фонд цим займається". Це повисло. Був інтерес президента та прем'єра, коли на ринку вакцин було мало. Тепер вакцин повно. Інтересу до них немає", — пояснив Сибірний.

Академік висловив думку, що перспективи розробки української вакцини дуже туманні і, ймовірно, вона не просуватиметься далі.

Як розповідав "Апостроф", вакцині, яку розробляли львівські вчені, немає аналогів у світі – препарат вирощений на дріжджах. Це мала бути пероральна вакцина, яка може використовуватися як таблетки, мікстура або спрей.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я