RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Ізраїльські медики розповіли, як вакцина від COVID-19 впливає на здатність жінок народжувати

Згідно з новим ізраїльським дослідженням, опублікованим в журналі Human Reproduction, вакцини від COVID-19 не впливають на фертильність або функцію яєчників.

Про це повідомило видання The Jerusalem Post.

"Вакцина безумовно не вплинула на активність яєчників", - сказав професор Ярон Рабінович, заступник директора відділення з вагітністю та пологів, директор відділення материнства та спеціаліст з фертильності в Медичному центрі Sheba.

"Це дослідження вперше дає нам дуже об'єктивну оцінку та докази відсутності негативного впливу вакцин на функцію яєчників та фертильність", - додав він.

Зокрема дослідження проводилося в Sheba у співпраці з Медичною школою Саклера Тель-Авівського університету. Її ініціювала та очолила д-р Айя Мор-Сассон, старший лікар відділення у справах жінок та материнства у Sheba.

Команда набрала 200 жінок віком від 18 до 42 років для участі в дослідженні, що перевіряє рівень їхнього антимюллерового гормону (АМГ). Цей гормон вважається надійним показником для оцінки стану яєчників жінки та загальної фертильності.

Жінки пройшли тестування до того, як вони отримали своє перше щеплення від коронавірусу Pfizer, а потім знову через три місяці після того, як вони отримали другу дозу. Їх також попросили заповнити анкети про їхній менструальний цикл і можливі побічні ефекти.

Близько 129 жінок завершили дослідження. Деякі завагітніли або заразилися вірусом. Рівень АМГ у всіх жінок, що увійшли до фінальної когорти, не змінився.

"Одна з проблем, що виникли після впровадження вакцини проти мРНК коронавірусу, від якої страждають жінки дітородного віку у всьому світі, полягала в тому, що вона може порушити роботу яєчників жінки та призвести до безпліддя у майбутньому", - сказав Рабінович. "Багато небайдужих жінок і матерів зверталися до нас із цього приводу. Це новаторське дослідження показує, що вакцина не впливає на рівень фертильності жінки".

Однак автори дослідження дійшли висновку, що хоча у тих, хто приймав вакцину, рівень антитіл до COVID-19 був підвищений через три місяці, тобто вони були захищені від вірусу, вони не виявили жодного зв'язку між рівнями антитіл і рівнями АМГ.

"Ми дійшли висновку, що вакцинація мРНК SARS-CoV-2 не пов'язана зі зниженням резерву яєчників через три місяці", - пишуть автори. "Ця інформація може мати велике значення як для лікарів, так і для пацієнтів".

"Додаткові дослідження та довгострокове спостереження можуть ще більше зміцнити наші висновки".

Рабінович додав, що він веде особисту практику в Sheba і є спеціалістом з репродукції. Він сказав, що багато жінок, з якими він працює, були вакциновані протягом минулого року і зуміли завагітніти.

За його словами, дослідження має "спонукати жінок зробити щеплення, тому що воно не завдає шкоди їхнім яєчникам". "Ми знаємо, що захворювання COVID-19 під час вагітності може завдати шкоди жінці або плоду. Ми знаємо, що вакциновані жінки вагітніють нормально".

Він додав, що самі жінки, які зацікавлені у майбутніх вагітностях, та матері дівчаток, яких турбують "недостовірні новини, мають поглянути на це дослідження".

Раніше ми повідомляли, що потрібно знати про вакцинацію вагітних від COVID.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я