RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Як підготувати дитину до вакцинації: у МОЗ дали чотири поради

У міністерстві охорони здоров'я України дали важливі поради батькам про те, як правильно підготувати своїх дітей до вакцинації від коронавірусу.

Про це повідомляє "Апостроф" із посиланням на прес-службу МОЗ.

Перед проведенням щеплення лікар здійснює огляд дитини та оцінює загальний стан її здоров'я. Важливо розуміти, що дитина може хвилюватись і тривожитись щодо процедури вакцинації, потребувати психологічної підтримки. Вона може не розуміти навіщо робити щеплення, якщо вона здорова.

"Щеплення захищає здоров'я вашої дитини, тому ваше завдання – підготувати сина чи доньку до процедури, в ігровій формі пояснити особливості вакцинації", - наголосили у відомстві. Для цього батькам слід виконати чотири умови:

  • обговорити з дитиною процедуру, яку вона проходитиме завчасно і дати відповіді на всі питання, які можуть її цікавити;
  • описати дитині кожну дію медпрацівника, пояснити, навіщо обробляти місце щеплення, як працює шприц тощо. Можна переглянути мультфільм або спеціальні відео про вакцинацію дітей;
  • у жодному разі не варто наголошувати, що щеплення є безболісним – це буде брехнею. Краще розповісти, що тільки так вакцина зможе потрапити в організм дитини та допомогти їй протистояти захворюванню;
  • варто говорити про вакцинацію в позитивному ключі - для цього краще поставити себе, вакциновану маму або тата, у приклад.

Крім того, лікарі радять взяти з собою до медустанови улюблену іграшку або річ дитини, яка може дати їй почуття комфорту та відвернути увагу. Якщо ж перед процедурою дитина почувається стривоженою та переляканою, варто спробувати такі техніки:

  • Техніка стискування. Запропонуйте дитині стискати м'ячик чи власні долоні. Необхідно сильно стиснути щось долонями та затриматися на 5 секунд у такому стані. Наступний етап: розслаблення та повторення циклу;
  • Послухайте разом музику або поспівайте. Це допоможе дитині відволіктися від процедури, а значить, вона буде більш розслабленою;
  • Спробуйте попрацювати з уявою. Уявіть разом з дитиною місце, яке їй приємне. Попросіть сина/доньку описати, що він/вона бачить, які запахи та звуки чує, що відчуває.

Важливо також пам'ятати, що іноді щеплення, які захищають вашу дитину від інфекційних захворювань, можуть спричинити тимчасовий дискомфорт, наприклад, незначний біль у місці ін'єкції, підвищення температури. З цієї причини дитина може нервувати і плакати, відповідно, після щеплення вона потребує більшої уваги.

У разі підвищення температури або погіршення стану дитини необхідно звернутися до лікаря.

Раніше МОЗ повідомляло, що Україна придбає найбільш ефективні ліки для боротьби з коронавірусом.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я Тема: Медицина