У теплу пору року завжди плодоносять ті або інші їстівні рослини, які поступово змінюють один одного від ранньої весни до стійких осінніх похолодань. Літо є основним періодом плодоношення. Воно буквально покликане для того, щоб дати можливість всім істотам як слід зміцнити свій імунітет.
Центр громадського здоров'я розповів, які літні фрукти бажано включити в свій щоденний раціон, поки є така можливість.
Саме зараз починається період масового плодоношення багатьох фруктів і ягід. Вони містять цілу поклажу з корисних речовин, включаючи антиоксиданти і всілякі вітаміни.
Так, на вашому щоденному столі влітку, зайвими не будуть:
· Абрикоси
Ці ягоди містять багато речовини під назвою бета-каротин. Це провітамін А. Він є природним антиоксидантом і позитивно впливає на зір.
· Чорниця
Ця ягода також є одним з хороших дарів природи, який захищає зір від можливих несприятливих процесів. Також чорниця захищає судини від зносу, що зменшує ймовірність розвитку атеросклерозу.
· Ожина
Ожина має безліч протизапальних властивостей. Її пігмент, що дає їй синій колір, - це набір речовин з групи флавоноїди. Вони добре впливають на серцево-судинну систему.
· Малина
Багата вітамінами і містить елагову кислоту. Малина має не тільки сильну антиоксидантну, а й протизапальну дію. Деякі дослідження показують, що чорна малина може допомогти в боротьбі з раковими пухлинами, проте вивчення цього питання триває.
· Диня
У дині міститься багато вітаміну С (аскорбінової кислоти). В одному середньому плодовому тілі приблизно 113% від добової норми аскорбінової кислоти. Крім цього в ній є безліч таких корисних речовин, як альфа-каротин, бета-каротин, флавоноїди, кумарини і фенольні кислоти.
· Виноград
Виноград, причому і червоний, і зелений, містить елагову кислоту. Деякі дослідження показали, що різні виноградні екстракти сприяють кращій ефективності протипухлинної терапії.
· Персики і нектарини
Містять вітаміни А, С і Е. Мають прекрасні антиоксидантні властивості.
· Сливи
Намагайтеся включати в свій раціон багато сортів слив різного кольору. Так ви отримаєте максимальний спектр корисних речовин, які містяться в цій ягоді.
Обов'язково додавайте ягоди і фрукти в свій раціон. Якщо у вас є які-небудь протипоказання щодо вживання фруктів, ягід і овочів в свіжому вигляді, то ви сміливо можете їх запікати. При цьому потрібно буде стежити за тим, щоб на них не утворювалися характерні карамельні кірочки. Вони просто повинні стати м'якими і пустити сік.
Раніше МОЗ також називав 4 небезпечних рослини, які можуть отруїти, обпалити і навіть викликати параліч.