З початку серпня настане грибний сезон, коли можна знайти найбільше всього грибів після теплих літніх дощів. У зв'язку з цим Міністерство охорони здоров'я нагадало, як не отруїтися грибами та що робити, якщо це все ж, на жаль, сталося.
Про це повідомляє МОЗ у Telegram.
Очищення чи приготування грибів не знешкоджує токсини. Симптоми отруєння можуть виникати як через 20 хвилин, так і протягом кількох годин після споживання.
Симптоми:
- різкий біль у животі;
- нудота;
- діарея;
- порушення свідомості і зору;
- підвищене слиновиділення;
- галюцинації;
- судоми.
Після появи симптомів не можна вживати молочні та кисломолочні продукти, а тим більше алкоголь.
Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки та нервову систему можуть спричинити смерть, як і самолікування або зволікання.
Що робити при отруєнні:
- одразу телефонуйте в “швидку” за номером 103;
- спробуйте викликати блювання;
- промийте шлунок теплою водою (це дозволить припинити контакт токсину, який ще не потрапив у кров, з організмом);
- слідкуйте за водно-сольовим балансом, щоб не було зневоднення. Якщо доступу до аптечних засобів нема, постійно пийте розчин води, солі та цукру;
- прийміть сорбенти.
В Україні їстівних видів грибів до 500, а неїстівних та отруйних близько 2000.
Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Карпатах три людини потрапили в реанімацію після отруєння грибами.