З початку серпня настане грибний сезон, коли можна знайти найбільше всього грибів після теплих літніх дощів. У зв'язку з цим Міністерство охорони здоров'я нагадало, як не отруїтися грибами та що робити, якщо це все ж, на жаль, сталося.

Про це повідомляє МОЗ у Telegram.

Очищення чи приготування грибів не знешкоджує токсини. Симптоми отруєння можуть виникати як через 20 хвилин, так і протягом кількох годин після споживання.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Симптоми:

  • різкий біль у животі;
  • нудота;
  • діарея;
  • порушення свідомості і зору;
  • підвищене слиновиділення;
  • галюцинації;
  • судоми.

Після появи симптомів не можна вживати молочні та кисломолочні продукти, а тим більше алкоголь.

Тривала токсична дія отруйних речовин на печінку, нирки та нервову систему можуть спричинити смерть, як і самолікування або зволікання.

Продовження після реклами
РЕКЛАМА

Що робити при отруєнні:

  1. одразу телефонуйте в “швидку” за номером 103;
  2. спробуйте викликати блювання;
  3. промийте шлунок теплою водою (це дозволить припинити контакт токсину, який ще не потрапив у кров, з організмом);
  4. слідкуйте за водно-сольовим балансом, щоб не було зневоднення. Якщо доступу до аптечних засобів нема, постійно пийте розчин води, солі та цукру;
  5. прийміть сорбенти.

В Україні їстівних видів грибів до 500, а неїстівних та отруйних близько 2000.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що у Карпатах три людини потрапили в реанімацію після отруєння грибами.