Чи допомагає гімнастика для очей покращити зір: лікар розвінчала популярний міф

Щоб зберегти здоров'я очей, потрібно правильно харчуватися, носити сонцезахисні окуляри, влаштовувати короткі перерви під час роботи за комп'ютером, відмовитися від куріння та проходити огляд у лікаря хоча б раз на два роки. А як щодо зарядки для очей, яку часто називають обов'язковою умовою гарного зору? Офтальмолог та популяризаторка доказової медицини Тетяна Баран розповіла, чому такі вправи не є ефективними.

Фото: https://www.instagram.com/dr.tetyana_baran/

"В Україні досі поширена думка, що завдяки певним вправам можна відновити зір. Навіть у поліклініках такі схеми висять на стендах, часто такі малюнки видають у кабінеті офтальмолога", - пише лікарка в Instagram.

За словами Тетяни Баран, така гімнастика не завдає жодної шкоди, але практичної користі не несе через особливості анатомії ока.

"Рух очей забезпечують окорухові м'язи, які розташовані зовні очі. Їхня функція - просто обертати очне яблуко на всі боки, - пояснює вона. - Людина виконує рух очима 2-3 рази на секунду, і за середньої тривалості дня це близько 120 тисяч разів. Якщо ви працюєте зосереджено, ділимо на два, це 60 тисяч рухів. Виконати 10 разів рухи вправо-вліво або намалювати знак нескінченності - просто безглуздо. Так, шкоди вони не несуть ніякої, якщо тільки не натискати на очні яблука".

Офтальмолог запевняє, що перфораційні окуляри теж нічого не тренують і не покращують. "Ви бачите в них краще лише тому, що дірочки виконують роль діафрагми, тобто працюють замість циліарного м'яза", - пише вона.

Фахівець стверджує, що тільки одна вправа допомагає впоратися зі втомою очей. Вона корисна для тих, хто працює з комп'ютером чи предметами на близькій відстані.

"Кожні 20 хвилин дивіться в далечінь через вікно, на відстань 6 метрів - протягом 20 секунд. Також зволожуйте очі, і ви відчуєте згодом зменшення втоми та дискомфорту", - пише лікар Баран.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я
Теги: очі, зір