RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

В Україні нові правила продажу антибіотиків: що змінилося з 1 серпня

Починаючи із серпня громадяни України матимуть змогу отримати електронний рецепт для придбання антибіотиків. У країні антибіотики відпускають тільки за призначенням лікаря вже давно, але із серпня рецепти будуть електронними.

"Апостроф" розповідає, що відомо про відпуск електронних рецептів.

Впровадження електронного рецепта на антибіотики в Україні із серпня буде першим кроком у вирішенні проблеми неконтрольованого вживання рецептурних лікарських засобів українцями. Також це рішення - один з етапів євроінтеграції України, тому що у багатьох країн світу відпуск антибіотиків йде за рецептом.

Неконтрольоване вживання антибіотиків може призвести до того, що інфекційні хвороби, які зараз можна швидко і без наслідків виліковувати антибактеріальними препаратами, можуть стати смертельно небезпечними. Більшість українців, за даними Центру громадського здоров'я, купляє антибіотики без призначення лікаря, займаються самолікуванням. Таким чином, зростає ризик вироблення антибіотикорезистентності.

У серпні нововведення почне працювати у рамках перехідного періоду в медичних закладах, які використовують електронну систему охорони здоров'я (ЕСОЗ). Якщо заклад охорони здоров'я не підключений до ЕСОЗ, то лікар повинен виписати паперовий рецепт.

Варто зазначити, що українець зможе купити необхідні ліки за рецептом у будь-якій аптеці під час перехідного періоду. Для цього потрібно показати на касі інформаційну довідку, яку лікар надасть в якості підтвердження призначення. Але є виключення - ті аптеки, що розташовані у межах територіальних громад, в районі проведення бойових дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні або заблоковані, зможуть на час дії воєнного стану відпускати пацієнтам антибіотики без рецепта лікаря.

Для отримання е-рецепта не обов'язково мати декларацію з сімейним лікарем. Їхній відпуск може робити лікар усіх рівнів медичної допомоги та усіх форм власності закладу. Головне - підключити заклад та його працівників до ЕСОЗ. Якщо ще не підключили - рецепти виписуються на папері. Також буде здійснюватися за паперовим рецептом виписка ліків, що відпускаються на пільгових умовах.

За е-рецептом також можна придбати меншу кількість ліків, ніж то вказано у рецепті. Відпуску рецептів за кошти пацієнта підлягають усі лікарські препарати, що є антибактеріальним лікарським засобом - код АТХ - J01 згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України.

Нагадаємо, у МОЗ повідомили, що нововведення з серпня буде першим етапом у впровадженні електронного рецепта на всі рецептурні препарати та спробою розв'язання проблеми неконтрольованого вживання лікарських засобів в Україні.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я