Що їсти та пити в спеку, а яких продуктів варто уникати: поради лікаря

Україну наприкінці червня накрила аномальна спека. Стовпчики термометрів у більшості регіонів країни підібралися до позначки +30 градусів, і з кожним днем ця цифра продовжує зростати. Висока температура повітря – це стрес для організму і, як на будь-який стрес, організм реагує по-різному. Щоб легко переносити спеку, потрібно відрегулювати раціон харчування. Дієтолог Оксана Скиталінська назвала продукти, які варто додати у своє літнє меню та розповіла, від якої їжі варто відмовитися.

Що їсти та пити в спеку

Щоб уникнути зневоднення організму, у спеку потрібно багато пити, але не все підряд, зазначає лікар на сторінці у Facebook. Це може бути проста вода, вода з нарізаним огірком, листям м'яти та базиліка, розім'ятими ягодами, яблучним та бальзамічним оцтом, лимонним соком, зелений чай.

Фото: pixabay.com

Режим харчування

Основний прийом їжі краще перенести на час, коли немає спеки: ранок та вечір. В обід можна випити кефір, йогурт, айран, з'їсти легкотравні страви.

Що їсти в спеку

1. Страви, які легко засвоюються і не потребують великої кількості ферментів:

  • овочеві та ягідні пюре;
  • овочеві супи (окрошка на кефірі та квасі, холодний борщ ("польський борщ");
  • гаспачо або гаспачоборщ (коли до гаспачо додають пюре з сирого буряка та моркви).

2. Білкові страви

  • яйця нам'яко, яйця-скрамбл, ніжні омлети;
  • парові тефтелі з нежирного м'яса птиці та риби;
  • кисломолочний сир;
  • сочевиця (пюре, паштет).

3. Ферментовані страви та напої

  • квашена капуста;
  • малосольні огірки;
  • домашній квас із різних ягід, квітів (наприклад, бузини);
  • кисломолочні продукти.

Фото: pixabay.com

Що не можна їсти та пити в спеку

Жирну та смажену їжу, салямі, піцу. Така їжа вимагає великої кількості ресурсів організму - ферментів, якісної жовчі, лізоциму (фермента, який руйнує шкідливі бактерії), та високої активності кишечних бактерій, а в спеку цих ресурсів не вистачає. Крім того, через підвищену проникність кишечного епітелію, токсичні продукти, які є проміжними при перетравлюванні такої їжі, потрапляють у кровоток, перевантажуючи печінку, яка мусить це все знешкодити і потрапляють у мозок і погіршують його роботу.

Солодощі. Навіть солодке морозиво, якщо його споживати щодня - не вихід, бо велика кількість глюкози потрапляє у кров, погіршує її властивості (кров стає більш "липкою", що підвищує ризик утворення тромбів). Потрапляючи ж печінку, цукор перетворюється на жир і погіршує роботу печінки. Звісно, від кульки морозива, якщо дуже хочеться, не обов’язково відмовлятися, але краще зробити лід із ягідного пюре, до якого можна додати збитих вершків.

Алкоголь. Будь-який алкоголь токсично діє і на мозок, і на печінку. У спеку краще зробити безалкогольне мохіто.

Фото: pixabay.com

Приклад денного меню:

Сніданок: омлет зі шпинатом (свіжий шпинат покласти зверху на готовий омлет і накрити кришкою за 1-2 хв до подачі на стіл). Салат із сирої моркви з ложкою йогурту. Суміш ягід. Кава за бажанням або зелений чай.

Перекус: склянка айрану із зеленню. Темні ягоди.

Обід: гаспачоборщ із сухариком.

Вечеря: риба біла парова із запеченими помідорами, перцем та зеленню. Жменька чорної смородини.

Фото: facebook.com/O.Skytalinska

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я