RU  UA

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Здоров'я

Україна не подолала епідемію коронавірусу: директорка виробника ІФА-тестів "Еквітестлаб" про ситуацію на ринку медвиробів

Україна не подолала епідемію COVID-19. Вона стала для багатьох людей не актуальною через війну, але хвороба нікуди не поділася.

Про ситуацію на ринку медвиробів в інтерв’ю 24 каналу розказала Анна Юрчук, директорка "Еквітестлаб" (виробник ІФА-тестів EQUI).

"Лікарі з регіонів розповідають, що спалахів коронавірусу дуже багато. Люди і далі хворіють. Просто через витрати на війну у державному та місцевому бюджетах не вистачає грошей навіть на закупівлю тестів для діагностики. А лікарні вимушені розривати з нами контракти по тендерам, які ми виграли ще до вторгнення рашистів", – зазначила Анна Юрчук.

Анна Юрчук, директорка "Еквітестлаб" (виробник ІФА-тестів EQUI)

За її словами, якщо раніше за наказом МОЗ всіх обов’язково тестували перед тією чи іншою операцією, то зараз цього правила можуть дотримуватись не завжди: "Багатьом людям зараз не цікаво – хворіють вони COVID-19 чи ні. Для них головне зберегти життя собі та рідним через військові дії", – пояснює вона.

А зараз попит починає відновлюватись: "Як би нам не хотілось, люди продовжують хворіти. Фармацевтична та медична продукція – це товари першої необхідності. Тому коли пройшов перший шок від початку повномасштабної війни, наші постійні клієнти (лабораторії, поліклініки) почали звертатися з замовленнями. Першими відгукнулись партнери з заходу України, де не було прямих військових зіткнень. Вони не сильно зменшили свої замовлення у порівнянні з довоєнним часом".

В основному замовниками виступають приватні клієнти. На Prozorro майже не проводять тендери з закупівлі діагностичних тестів. На ринку переважає попит на тести для діагностики донорської крові. Тести на інфекційні хвороби теж продаються, але купують їх дуже мало в порівнянні з періодом до 24 лютого.

"З червня ситуація з доходами та активністю клієнтів почала покращуватись. Якщо так піде і далі, то плануємо повністю відновити виробництво. Поки запускали його на кілька тижнів, а потім знову йшли у вимушену "відпустку", – розповідає Анна Юрчук.

Вона уточнила, що "Еквітестлаб" не переходив на спрощену процедуру оподаткування (єдиний податок за ставкою в 2%): "Ми вирішили, що зможемо та будемо платити податки на загальних умовах – як платник ПДВ і враховуючи податок на прибуток… Таким чином допоможемо державі та опосередковано нашій армії. З початку року "Еквітестлаб" заплатив біля 1,53 млн грн різних податків та зборів".

Перед війною компанія прийняла рішення розширити виробництво та почала створювати у Гостомелі нову виробничу дільницю. Велика кількість ІФА-тестів EQUI вже сертифікована за європейськими стандартами безпеки та отримала дозволи на маркування європейським знаком якості CE. За рахунок виробничої дільниці у Гостомелі компанія хотіла удосконалити практику інтеграції з європейським ринком, отримавши маркування на весь асортимент продукції. Через війну плани довелось відкласти, під час боїв підприємство у Гостомелі зазнало пошкоджень.

Після деокупації Гостомелю Анна Юрчук за підтримки Олександра Васюка - юриста, члена команди Зеленського, організувала двічі на тиждень доставку обідів для мешканців міста-героя.

"Гуманітарна ситуація зараз там важка. Навіть важча, ніж була у перші дні після деокупації. Люди масово почали повертатися, у багатьох житло пошкоджене, відсутні умови для організації повноцінного побуту", – розповіла директорка "Еквітестлаб".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я