RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

Всі новини

Вірус мавпячої віспи: що потрібно знати українцям

Через швидке розповсюдження вірусу мавпячої віспи у країнах Європи, Міністерство охорони здоров’я України відповіло на найпопулярніші питання, які пов’язані з небезпечним захворюванням.

Корисна інформація була опублікована прес-службою МОЗ.

Вірус мавпячої віспи - як передається

Інфікування відбувається через прямий контакт з кров’ю, біологічними рідинами, ураженою шкірою або слизовою інфікованих людей/тварин. Окрім цього, вірус мавпячої віспи може потрапити до організму через вживання м’яса інфікованих тварин, яке не пройшло термічну обробку.

Також можна заразитися через людину за умов:

  • вірус передається внаслідок тісного контакту з інфікованими виділеннями з дихальних шляхів, ушкодженими ділянками шкіри або з предметами;
  • найбільший ризик інфікування мають члени однієї родини, а також медичні працівники, якщо не дотримуються правил контакту з пацієнтом;
  • інфікування можливе через плаценту.

Вірус мавпячої віспи - інкубаційний період та симптоми

Інкубаційний період від часу зараження та появи перших симптомів становить від 6 до 16 діб. Бувають випадки, коли захворювання починає проявлятися в діапазоні від 5 до 21 днів.

Проникнення вірусу до організму супроводжується гарячкою, сильним головним болем, болем у спині, збільшенням лімфатичних вузлів та слабкістю. Подібні симптоми, як зазначають вірусологи, можуть тривати впродовж 5 діб, після чого починається період висипки:

  • у 95% висипка з’являється на обличчі і потім поширюється на інші частини тіла;
  • первинним місцем появи висипки також можуть бути статеві органи;
  • повне зникнення кірочок може затягнутися на три тижні.

Вірус мавпячої віспи - діагностика, профілактика та випадки в Україні

МОЗ зазначає, що рекомендованим методом виявлення вірусу є ПЛР-тестування, під час якого медики досліджують вміст табо покриви висипань. Громадянам рекомендують уникати контактів з інфікованими, а миття рук залишається актуальним способом профілактики від багатьох хвороб та віспи.

На сьогоднішній день в Україні не зафіксовано жодного випадку захворювання на такий вид віспи, однак вірус швидко розповсюджується у країнах Євросоюзу.

Раніше ми розповідали, що за спалахом мавпячої віспи може стояти Росія.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я