Як налагодити харчування під час війни: лікар дала прості поради

Стрес, депресія, паніка та тривога, які разом із війною прийшли в життя кожного українця, впливають на самопочуття та здоров'я загалом. Тому дуже важливо не забувати про харчування. Лікар-гастроентеролог Євгенія Белінська розповіла, як налагодити свій раціон та які продукти зараз необхідні.

"Постійне гортання стрічки новин у телефоні, апатія, депресивний стан, відсутність апетиту або навпаки "заїдання" стресу наразі є нашими постійними супутниками, - пише лікарка в Instagram. - Однак життя продовжується і маємо зробити над собою невеличкі зусилля, аби почувати себе краще".

Як налагодити харчування під час війни?

Фото: instagram.com/dr_belinskaya

Режим харчування. Нагадуйте собі, що 3-4 рази на день ви маєте поїсти.

Жири. У раціоні обов'язково мають бути риба, горіхи, рослинні олії, авокадо, твердий сир, вершкове масло тощо.

Вуглеводи теж ніхто не скасовував, вони дозволять довше зберігати відчуття насичення – будь-які крупи, хліб.

Фрукти та овочі також дуже важливі для організму, але у надмірній кількості їх вживати не варто, тому що може виникнути здуття. З обережністю повинні ставитися пацієнти, які мають хронічний панкреатит, синдром подразненого кишечника, коліт.

Солодощі їсти можна, навіть трохи збільшити їх кількість у раціоні – вони дозволять підняти настрій та рівень глюкози. Проте також без фанатизму.

Є можливість готувати улюблені страви – користуйтеся на здоров'я.

Кава. Гастроентеролог нагадує, що зловживати цим напоєм не можна. Понад три чашки на день підвищать рівень стресу, якого зараз і так достатньо. Лікар рекомендує пити воду або трав'яні чаї.

Також лікар нагадала пацієнтам, які страждають на метеоризм, що цукрозамінники, протеїнові батончики, бобові, молоко, надмірна кількість овочів і фруктів можуть погіршити стан.

"Якщо Ви знаходитесь в умовах обмеженої кількості продуктів або не маєте змогу готувати - їжте хоч щось, вже з правильним харчуванням потім розберетесь, головне - мати сили, а для цього потрібна їжа", - наголошує фахівець.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я