RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

5 порад для діабетиків в умовах дефіциту інсуліну

Раніше МОЗ опублікувало актуальний список аптек, в яких можна отримати інсулін у містах України, але в умовах війни багато людей з цукровим діабетом 2 типу зіштовхнулися з дефіцитом цього препарату. Ендокринолог Степан Шупарський розповів, що робити у такій ситуації.

Фото: Wikimedia Commons

У своєму Instagram лікар опублікував 5 порад, які стануть у нагоді діабетикам в умовах перебою в постачанні інсуліну.

  1. Пам'ятайте, що при дефіциті інсуліну важливо подбати про контроль глюкози крові в домашніх умовах за допомогою глюкометра. Особливо у випадку поганого самопочуття. Лікування інсуліном зовсім без контролю може призвести до різкого зниження цукру в крові - гіпоглікемії, що небезпечно для життя.
  2. Пам'ятаємо, що фізична активність знижує глюкозу крові. Це також знижує рівень стресу. Щодня 2 рази, вранці та ввечері робіть зарядку. М'язові клітини тягнуть глюкозу на себе, знижуючи її у крові.
  3. В наявних умовах невелике підвищення глюкози в крові не страшне. Якщо у вас раніше глюкоза натще була 5-7 ммоль/л, а зараз буде трохи вищою, від 7 до 9 ммоль/л - це допустимо. Протягом кількох тижнів це не призведе до будь-яких наслідків.
  4. На крайній випадок підійде будь-який інсулін. Тому, якщо немає саме вашого, погоджуйтесь на той, який пропонують. Перевагу віддаємо короткому інсулін (Актрапід, Хумулін Регуляр, НовоРапід та ін). Цей інсулін зазвичай у жовтій упаковці або з жовтою смужкою.
  5. У деяких випадках можна відмовитись від інсуліну, збільшивши дози таблеток для зниження глюкози або перейти з інсуліну на таблетки.

Пацієнтам, які мають питання щодо лікування інсуліном, лікар запропонував звертатися до нього в особисті повідомлення, вказавши на початку: "ІНСУЛІН!"

  • Центр громадського здоров'я поділився списком лікарів, які консультують українців телефоном або онлайн.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я
Теги: