RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Як захиститися від радіоактивного зараження: поради доктора Комаровського

У разі загрози радіоактивного зараження в Україні потрібно прийняти таблетки із вмістом йоду або використовувати рідкий йод у правильно підібраному для кожної вікової групи дозуванні.

Про це розповів відомий український медик, лікар-педіатр Євген Комаровський.

За його словами, під час аварії на атомній електростанції, яка може статися у разі обстрілу російськими окупантами, відбувається викид радіоактивного йоду, який вбиває щитовидну залозу.

"Найважливіше правило - якщо є загроза радіоактивного зараження, треба прийнято звичайний йод. Тоді щитовидна залоза буде зайнята цим йодом і це допоможе вберегти її від ураження. Це треба зробити, коли загроза реальна, за 30 хвилин, або в перші хвилини, години, коли оголошено тривогу. Якщо зробити це у перші дві години - захист перевищує 90 відсотків", - розповів лікар.

Він пояснив, що в аптеках є таблетки йодиду калію, в кожній з яких міститься 250 мг йоду. Це спеціальна профілактична доза при радіації, вона у 3000 разів перевищує добову потребу.

У разі загрози будь-яка людина старше 2-х років має прийняти 125 мг калію йодиду, тобто пів таблетки.

Діти до 2-х років повинні прийняти 40 мг йодиду калію (1/6 таблетки приблизно).

Як альтернативу можна використовувати звичайний 5-відсотковий розчин йоду, який є в кожній аптеці та автомобільній аптечці.

Людина старше 14 років повинна негайно за один раз прийняти 40 крапель йоду, розчинені у теплому молоці чи воді.

Діти від 5 до 14 років - приймають 20 крапель.

Дітям від 2-х до 5 років 5-відсотковий йод приймати не можна, але їм потрібно 20 крапель йоду розчинити у воді або молоці та нанести на шкіру в області стегна або плеча йодну "сіточку".

Дітям молодше 2-х років – розчиняють 10 крапель.

Робити це потрібно один раз і за жодних обставин не повторювати, наголосив доктор Комаровський.

Нагадаємо, російські окупанти підійшли на відстань прямого пострілу до Енергодара Запорізької області, де розташована Запорізька АЕС.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я