Гастроентеролог назвала п'ять основних принципів здорового харчування

Здорове харчування забезпечує організм усім для необхідним нормальної роботи всіх органів та та систем, тому дуже важливо розібратися у його основних принципах. Детальніше про це розповіла гастроентеролог Євгенія Белінська.

"На кожен основний прийом їжі мають бути білки, жири та вуглеводи. Не робіть монокомпонентні, вони порушуватимуть баланс", - пояснила фахівець на своїй сторінці в Instagram.

Фото: instagram.com/dr_belinskaya

Друге важливе правило – різноманітність. "Навіть якщо Ви затятий фанат рису або боїтеся з'їсти щось нове, потрібно розширювати горизонти. Не можна їсти щодня одне і теж, це швидко приїдається і прийом їжі перетворюється на каторгу. Курка, індичка, кролик, червоні сорти м'яса (не більше двох раз на тиждень) і т. д. Пробуйте на здоров'я!" – зазначила експертка.

Третє правило здорового харчування – якісна термічна обробка продуктів (на пару, тушити, томити, відварювати, запікати). Якщо ви хочете звести час термічної обробки до мінімуму, робіть заздалегідь маринад. Тоді готувати продукт потрібно значно менше.

Четверта рекомендація – спеції. "Дозволяють заграти Вашій тарілці новими смаковими фарбами. Не бійтеся їх використовувати, тільки не відрами в одну страву і не все, що знайдете в магазині одночасно", - сказала гастроентеролог.

"Мінімізуйте вживання напівфабрикатів. Знаю, що це здається швидким та економічно вигідним. Та й куди простіше, прийшовши ввечері з роботи, зварити каструлю пельменів, куплених по дорозі додому, ніж морочитися з приготуванням повноцінної вечері, але повірте, не варто так робити щодня" , -- розповіла Белінська про п'яте правило здорового харчування.

Фото: unsplash.com

Крім того, експертка також порадила вести харчовий щоденник – він допоможе виявити проблемні місця в раціоні та швидше позбутися небажаних харчових звичок. "Так, трохи енерговитратно, але це вимагає від Вас всього лише наявність чистого зошита, ручки і трохи уваги. Потім аналізуєте записи за 3-4 тижні. Помітили "проблемний" продукт? Виключіть на кілька місяців з раціону", - резюмувала Белінська.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я