RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

Всі новини

Чим відрізняється додаткове COVID-щеплення від бустерної: пояснення доктора Комаровського

В Україні наразі доступна бустерна вакцинація та додаткові дози вакцини. Багато людей вважають ці терміни синонімічними, однак це різні процедури.

Про різницю між бустерною та додатковою дозою вакцини розповів лікар Євген Комаровський.

Ревакцинація - це і є вакцинування бустерною дозою. Не варто плутати це поняття з додатковою дозою.

"Є особливий контингент людей, які погано реагують на вакцинацію, — у них не формується адекватна імунна відповідь. Це люди похилого віку, люди з імунодефіцитом або на імуносупресивній терапії. Їм після стандартних доз вводять ще додаткову — щоб сформувати імунний захист, створити базовий нормальний рівень антитіл, який у більшості вакцинованих формується вже після стандартної вакцинації", - пояснює сутність введення додаткової дози вакцини Комаровський.

На відміну від додаткової, бустерна доза лиш підтримує ефективність перших двох щеплень. Вона не дозволяє виробленому рівню антитіл знижуватись.

"Тобто бустер через деякий час, як правило, через півроку після вакцинації - потрібен усім, а додаткова доза потрібна тільки тим, у кого з високим ступенем ймовірності не сформувалася адекватна імунна відповідь", - резюмував лікар.

Раніше "Апостроф" писав про те, що уряд погодив виплату розміром в 500 грн за бустерну дозу вакцинації від коронавірусу.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я