RU  UA

Неділя, 19 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

Всі новини

Проникає в мозок і викликає хворобу Альцгеймера: вчені в Австралії виявили підступну бактерію

Австралійські вчені назвали бактерію, яка небезпечна тим, що потрапивши в ніс людини, може спричинити хворобу Альцгеймера.

Про це повідомляє MedicalXPress.

Професор нейрофізіології Університету Гріффіта Дженні Екберг разом із колегами провела дослідження бактерії Chlamydia pneumoniae. Результати показали, що вона може проникати в мозок через нерви носової порожнини.

Найчастіше ця бактерія викликає інфекції дихальних шляхів, проте її виявили в мозку людини. Фахівці провели дослідження на тваринах – з'ясувалося, що бактерія може швидко, впродовж 24 годин, проникати в центральну нервову систему через периферичні нерви, що проходять між носовою порожниною та мозком.

Щойно бактерія потрапляє у мозок, вже за кілька днів починають заражатися периферичні нервові клітини, що у результаті може призвести до хвороби Альцгеймера. Їхні дослідження проводилися на мишах, люди мають ті ж нерви і можуть бути заражені тими ж бактеріями, тому дослідники вважають, що результати застосовні і до людей.

Як повідомляв "Апостроф" раніше, аргентинські вчені виявили, що впродовж пів року після перенесеного коронавірусу в мозку літніх людей починаються дегенеративні зміни. Показово, що деменція виникає незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я