RU  UA

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

Всі новини

Бустерні COVID-щеплення для українців: коли роблять, кому та які протипоказання

З 6 січня 2022 року в Україні третю дозу вакцини від коронавірусу може отримати усі громадяни, які до цього пройшов повний курс вакцинації.

"Апостроф" пояснює, кому потрібна додаткова вакцина та які існують протипоказання.

Бустер чи додаткова доза вакцини від коронавірусу

Додаткову вакцину отримують громадяни, мають важкі супутні захворювання (рак крові, ВІЛ тощо) і яким дві дози вакцини проти COVID-19 не дали належного захисту. Нею потрібно щеплювати людей через 1-3 місяці після останнього щеплення тим самим препаратом.

Бустерна або ревакцинальна доза призначена для усіх громадян, щоб посилити ефективність вакцини. Дію COVID-сертифікату про вакцинацію буде автоматично продовжено на 270 днів.

Окрім цього, українці, які щепилися додатковою дозу, можуть через певний проміжок часу отримати "бустер", і для них ревакцинація буде четвертим введенням препаратом.

Хто може отримати бустерну дозу

Українці віком від 18 років, які пройшли повний курс вакцинації, мають право отримати ревакцинальну дозу. Бустер також призначений для громадян, які щепилися вакциною, яка не зареєстрована в Україні. Українці, які перехворіли на COVID-19 після повного курсу вакцинації, також можуть робити бустерне щеплення. Їм призначена бустерна доза щонайменше через 28 днів від початку симптомів.

Коли можна робити бустерну дозу

Рекомендований період - від 6 до 9 місяців із дати отримання другої дози вакцини проти COVID-19. Люди, які пройшли додаткове щеплення, можуть отримати бустерну дозу через 3-6 місяців. Перевагу для бустерної дози надаватимуть мРНК-вакцинам - Moderna або Comirnaty від Pfizer.

Тим українцям, які двічі щепилися вакциною CoronaVac, радять вводити бустерну дозу Pfizer.

Протипоказання для бустерної дози

Чи не єдиним постійним протипоказанням для отримання бустерної дози є важка алергічна реакція на попередню дозу. У таких випадках медики радять пацієнтові щепитися проти COVID-19 іншою вакциною за умови її наявності. Серед тимчасових протипоказань можна відзначити гострі захворювання з підвищенням температури тіла вище 38 градусів. Громадяни можуть вакцинуватися після одужання й за відсутності ознак гострої хвороби.

Також варто пам’ятати про введення других вакцин проти інфікційних хвороб. У такому випадку щеплення проти коронавірусу має бути зроблене через 14 днів після введення препарату (проти інфекційної хвороби - ред.) за винятком інактивованої вакцини проти грипу, якою можна щеплювати одночасно з антиковідною вакциною в різні руки.

Раніше ми пояснювали, чим відрізняється бустерна доза COVID-вакцини від додаткової.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я