RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

Всі новини

Як позбутися шуму у вухах: лікар розповів, що робити

Часто людей турбує неприємний шум у вухах, який називають писком, "дзвоном" чи гудінням, однак у цього розладу є офіційна медична назва - тинітус.

Про причини розладу та способи його вилікувати розповідає лікар Євген Скрипник на своїй фейсбук-сторінці.

Шум у вухах особливо хвилює людей, коли навколо повна тиша. Гучність чи тональність звуку може змінюватись, але тинітус залишається постійно. На цей розлад страждають близько 10-15% населення. Іноді навіть банальна вушна сірка може призвести до шуму у вухах.

Які причини та куди звернутися?

У першу чергу треба йти до ЛОР-лікаря, незважаючи на те, що класичних у нашому розумінні ліків для цього недугу не винайшли, існують дієві методи лікування.

  • Найпопулярніша причина шуму у вухах - зниження слуху, тобто сенсоневральна туговухість.

У такому разі лікар призначить аудіометрію, тимпанометрію та, можливо, МРТ для виключення варіанту органічної патології (пухлини головного мозку, ураження черепно-мозкових нервів і т.д.). Якщо зниження слуху дійсно є, то ЛОР-лікар підбере слухові апарати. У разі відсутності патологій та зниження слуху залишається змиритись з шумом та пристосуватися до життя з ним.

  • Ще деякі можливі причини: анемія, підвищений артеріальний тиск, прийом ацетілсаліцилової кислоти, антибіотиків, сечогінних тощо.

Як виникає цей шум?

Шум у вухах спричинений рухом крові дрібними судинами внутрішнього вуха. Немає сенсу закапувати вуха судинними та ноотропними препаратами - вони неефективні для цього.

Багато людей вважає, що "остеохондроз" має вплив на шум у вухах. Проте це міф.

"Не ПОТРІБНО ходити на масажі, лікувати ваш «остеохондроз», ніякого відношення до шуму у вухах він немає! Не витрачайте час та кошти на фуфломіцини, БАДи, бетагістин також в цьому випадку неефективний, не ходіть на іглорефлексотерапію тощо!" - закликає лікар.

Часто люди з тинітусом мають супутні патології: депресію, тривожні розлади. Це ще більше фокусує людину на шумі. Однак зі стресом тиніус не пов'язаний.

Як зменшити шум у вухах (звикнути до нього)?

  • Маскуюча терапія. Наприклад, спати зі зволожувачем повітря або кондинціонером, які продукують постійним шум і «перекривають», «маскують» шум у вухах;
  • Вмикання маскуючих звуків природи, моря, дощу;
  • Білий шум або апарати, які продукують звуки, схожі на звуки тинітусу.

Раніше "Апостроф" писав про "чорний" ринок та ліки для тварин замість антибіотиків.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я