RU  UA

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Дикі олені у США масово заражаються COVID-19: для людей виникла серйозна загроза

Третина білохвостих оленів в американському штаті Огайо може бути заражена від людей коронавірусом COVID-19.

Про це з посиланням на дані вчених із Університету штату Огайо повідомляє Daily Mail.

Із 360 протестованих на ковід оленів – 129 виявилися інфікованими безсимптомним SARS-CoV-2 (вірус, що викликає COVID). Він може мутувати між оленями, потенційно полегшуючи передачу нових штамів людям та іншим видам, хоча поки нема жодних доказів, що підтверджують це.

Вчені не знають, як заразилися олені, хоча вважається, що вірус був переданий інфікованими людьми. Команда припускає, що копитні були заражені при вживанні забрудненої води, оскільки дослідження вже показали, що вірус затримується у фекаліях людини та стічних водах.

Вони також не знають, чи можуть олені заражати людей та інші види тварин, як вірус поводиться в організмі тварин, і це скороминуща чи тривала інфекція.

Проте тривогу викликає той факт, що SARS-CoV-2 може вижити у копитних у немутованому вигляді, у той час як він продовжує розвиватися у людей, і в якийсь момент, коли у людей не буде імунітету до "оленячих" штамів, ці варіанти можуть поширитися на людей.

"Грунтуючись на доказах інших досліджень, ми знали, що вони зазнають впливу в дикій природі і що в лабораторії ми можемо заразити їх, і вірус може передаватися від оленів до оленів", - сказав автор дослідження професор Ендрю Боуман з Університету штату Огайо.

"У нас є нове потенційне джерело SARS-CoV-2, що надходить до людей. Це означатиме, що окрім відстеження того, що знаходиться в людях, нам також потрібно знати, що знаходиться в оленях. Це може ускладнити майбутні плани пом'якшення наслідків і боротьби з COVID-19", - каже професор.

За словами Боумана, у тварин не було клінічних ознак захворювання, як і симптомів, характерних для людей, на кшталт лихоманки.

Нагадаємо, що ковід може вражати і домашніх вихованців – кішок та собак. Окрім того, гризуни можуть переносити вірус безсимптомно, наприклад ГРВІ, попередили вчені з Прінстонського університету в США, а це означає, що наступна пандемія COVID-19 цілком може виходити від щурів.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я