За кілька днів до вакцинації від коронавірусу варто відмовитися від вживання алкоголю та продуктів, які можуть викликати алергічну реакцію, щоб допомогти організму сформувати антитіла.
Про це розповів лікар-імунолог Андрій Продеус виданню "Країна здоров'я".
"Якщо ми п'ємо алкоголь, "офіцери імунітету" – лімфоцити не зможуть розпізнати вакцину і не дадуть команду на вироблення антитіл. Тому за три дні до вакцинації слід повністю відмовитись від алкоголю. І не вживати його протягом 3-5 днів", – каже лікар.
Крім того, варто уникати вживання копчених продуктів, шоколаду, полуниці, цитрусових та витриманих сирів – це допоможе уникнути можливих алергічних реакцій та прискорити процес вироблення антитіл. Особливо до цієї поради варто прислухатися тим, хто хворіє на астму або атопічний дерматит.
Прискорити формування імунітету можуть вітаміни D та E, тому важливо, щоб організм отримував їх у необхідній кількості.
"Якщо у людини низький рівень вітаміну D, вироблення антитіл після вакцинації буде в кілька разів нижчим. Рекордсмен за його вмістом – печінка тріски. Люди з низьким рівнем вітаміну Е також гірше виробляють антитіла. Багато вітаміну Е – в олії зародків пшениці", – уточнив. Продеус.
Важливо також нормалізувати вагу, адже імунна відповідь у людей із надмірною вагою гірша.
Раніше ми писали про важливі дані щодо імунітету проти ковіду.