RU  UA

Неділя, 24 листопада
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 42.85
НБУ:USD  41.05
Здоров'я

Як підготуватися до щеплення проти COVID-19: імунолог дав поради

За кілька днів до вакцинації від коронавірусу варто відмовитися від вживання алкоголю та продуктів, які можуть викликати алергічну реакцію, щоб допомогти організму сформувати антитіла.

Про це розповів лікар-імунолог Андрій Продеус виданню "Країна здоров'я".

"Якщо ми п'ємо алкоголь, "офіцери імунітету" лімфоцити не зможуть розпізнати вакцину і не дадуть команду на вироблення антитіл. Тому за три дні до вакцинації слід повністю відмовитись від алкоголю. І не вживати його протягом 3-5 днів", каже лікар.

Крім того, варто уникати вживання копчених продуктів, шоколаду, полуниці, цитрусових та витриманих сирів – це допоможе уникнути можливих алергічних реакцій та прискорити процес вироблення антитіл. Особливо до цієї поради варто прислухатися тим, хто хворіє на астму або атопічний дерматит.

Прискорити формування імунітету можуть вітаміни D та E, тому важливо, щоб організм отримував їх у необхідній кількості.

"Якщо у людини низький рівень вітаміну D, вироблення антитіл після вакцинації буде в кілька разів нижчим. Рекордсмен за його вмістом – печінка тріски. Люди з низьким рівнем вітаміну Е також гірше виробляють антитіла. Багато вітаміну Е – в олії зародків пшениці", уточнив. Продеус.

Важливо також нормалізувати вагу, адже імунна відповідь у людей із надмірною вагою гірша.

Раніше ми писали про важливі дані щодо імунітету проти ковіду.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я