RU  UA

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

Всі новини

Погіршує прогноз на одужання від ковіда: медикиня попередила про нову небезпеку

Лікарка розповіла чим небезпечно самопризначення антибіотиків і гормонів при захворюванні на COVID-19.

Про це вона повідомила лікарка ковідного відділення Київської міської клінічної лікарні №3 Аріана Мохаммад "Радіо Свободі".

За її словами, пацієнти з коронавірусом без проявів дихальної недостатності, гіпоксемії та цитокінового шторму починають самолікування гормонами у великих дозах, а потім ще збільшують дози. Коли вони приїжджають до лікарні, то вже знаходяться певний час на гормонах. Таким чином, як пояснила лікарка, лікування, яке дають у стаціонарі, виявляється недостатньо ефективним для них, тому що такі пацієнти пригнічують імунну відповідь.

Аріана Мохаммад зауважила, що невиправдане вживання ліків тільки відтягує одужання. Зокрема, у практиці лікарки траплялися також летальні випадки. Серед гормонів, які приймають хворі на самолікуванні, медикиня назвала "Дексаметазон".

"Це синтетичний гормон кори наднирників, який впливає на дуже багато ланок, на роботу взагалі нашого організму. І якщо пацієнт, який, наприклад, хворіє п’яту добу, у нього навіть є пульсоксиметр, у нього сатурація 95-96, при інтенсивному навантаженні спускається до 94, сам собі вирішує, "щоб мені було легше", призначає собі "Дексаметазон" в дозі стільки-то, одна ампула чи одна таблетка. Вони не оцінюють того, що на такому етапі захворювання "Дексаметазон" чинить навпаки – імуносупресивну дію. Тобто він вже завідомо погіршує прогноз пацієнта, який міг би одужати без призначення гормонів. І це зараз стало прямо пошестю!", - пояснює Мохаммад.

За словами лікарки, приймати антибіотики та гормони можна лише у разі призначення їх спеціалістами.

Нагадаємо, медики регулярно стикаються з випадками, коли люди хворіють вдома і вживають ті чи інші медичні препарати без консультації у лікаря. У зв'язку з цим медики назвали препарати, які не варто вживати під час лікування від коронавірусу, тому що вони неефективні та навіть шкідливі.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я