RU  UA

Субота, 6 липня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.35
Здоров'я

Новини

13 червня

12 червня

11 червня

10 червня

9 червня

8 червня

7 червня

6 червня

5 червня

4 червня

3 червня

2 червня

Всі новини

Альтернатива уколам: наскільки ефективними є ковід-вакцини, які вводять без шприца

Вчені працюють над створенням нових альтернативних вакцин від COVID-19 у вигляді спрею для носа, таблеток або пластиру.

Про це йдеться у статті "Апострофа".

На сьогоднішній день важко говорити про ефективність такого типу вакцин, оскільки вони ще на стадії розробок, доклінічних та клінічних випробувань.

За словами лікаря-імунолога Алли Волох, у альтернативних вакцин, як і в ін'єкційних, той самий принцип - людині вводять антиген вірусу.

"Зараз антиген вводиться ін'єкційно, а можна ввести і на слизову оболонку носа, або внутрішньошкірно, як у випадку з пластиром, а пероральний метод діятиме на клітини імунної системи в кишечнику. Це різні варіанти введення, але принцип один і той же - ми повинні отримати антитіла до вірусу шиповидного білка", – розповіла доктор медичних наук у коментарі журналістам.

Старша наукова співробітниця відділу генетики Інституту молекулярної біології та генетики НАН України Оксана Півень попередила, що ефективність ін'єкційних вакцин від COVID-19 доведена на високому рівні – 90-95% (мНРК-вакцини), а у пластиру – 60-70%.

Біолог зазначила, що нові типи вакцин можуть бути альтернативним засобом захисту від коронавірусної хвороби, а от оральні препарати поки що знаходяться на стадії доклінічних випробувань, і про їхній рівень ефективності говорити ще рано.

Вчені впевнені в тому, що альтернативні види вакцин від COVID-19 можуть спрацювати, оскільки описані вище методи імунізації не є новими для світу, а деякі з них застосовуються в Україні.

Також читайте матеріал "Апострофа": Не хочеш укол, тримай таблетку: як будемо вакцинуватися від коронавірусу.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я