RU  UA

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

11 травня

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

Всі новини

Від обмежень врятує не лише COVID-сертифікат: які ще документи допоможуть у "червоній" зоні

В Україні вже 8 областей знаходяться в так званій "червоній" зоні карантину. При цьому 30 жовтня до цих областей приєдналося ще 7 регіонів, а з 1 листопада – почервоніє і столиця. У зв'язку з цим питання жорстких карантинних обмежень та наявності COVID-сертифікату стає дуже актуальним для більшості українців.

Портал "Апостроф" вирішив розібратися, чи може від жорстких обмежень врятувати щось, окрім сертифікату про вакцинацію.

Згідно з карантинною постановою Кабміну №1236, обмеження "червоної" зони передбачають заборону на роботу закладів громадського харчування (тільки на виніс), торгових центрів, фітнес-залів, закладів культури, проведення всіх розважальних заходів.

Проте обійти обмеження можна. Для цього необхідно мати або COVID-сертифікат, або актуальні результати тесту (ПЛР або тесту на антиген) або документ, що підтверджує повний курс вакцинації. Справа в тому, що в Україні ще можна отримати так зване свідоцтво про вакцинацію. Це паперовий документ, який видають сімейні лікарі на підставі інформації щодо вакцинації в електронній системі охорони здоров'я. На свідоцтві має бути друк медустанови та особистий підпис лікаря.

Хто може отримати сертифікат COVID? Звичайно, ті, хто вже вакцинований чи встиг перехворіти на коронавірус. Для вакцинованих термін дії сертифікату складає рік, а для тих, хто переніс ковід – 180 днів.

Щоправда, наприклад, на Київщині далеко не всі адміністрації закладів виявилися готовими до обмежень.

"Коли у четвер стало відомо, що в суботу вже "червона" зона, охоронці нашого ТЦ у паніці почали бігати та шукати, де б скоріше зробити щеплення. Або навіть купити сертифікат" , - розповідає "Апострофу" адміністратор одного з ресторанів Софіївської Борщагівки Ілона. – У нас у ресторані також не весь персонал вакцинований. Вирішили так: кожні три дні робитимемо тести на антиген і так працюватимемо”.

Детальніше читайте у матеріалі порталу "Апостроф": "Люди в паніці: як українців пускатимуть у ТРЦ і кого зроблять "крайнім".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я