RU  UA

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

QR-код недійсний: у чому підступ перевірки COVID-сертифікатів в "Дії"

Із суботи, 30 жовтня, у "червоній" зоні епіднебезпеки опиняться вже 15 областей, а з 1 листопада до них додасться Київ, де вводяться обмеження на проїзд у транспорті, відвідування торгових центрів та ресторанів, фітнес-центрів та спортзалів тощо для невакцинованих. У "червоних" регіонах перевірятимуть паперові та електронні COVID-сертифікати та інші документи, що дають право на відвідування громадських місць. При цьому вакциновані українці можуть мати проблеми з пред'явленням навіть справжніх документів.

Сайт "Апостроф" розбирався у проблемі та способах її усунення.

У постанові Кабміну сказано, що для перевірки дії COVID-сертифіката власник або законний представник власника пред'являє перевіряльнику QR-код зазначеного сертифікату.

Наприклад, для копів розроблено спеціальне програмне забезпечення, яке дозволяє читати QR-код сертифікатів. Для решти, наприклад, охоронців торгових центрів, держава пропонує скористатися додатком "ДіЯ". У ньому є спеціальний рідер, який моментально зчитає код на чужому смартфоні.

Однак така опція працює не зовсім коректно. Якщо у перевіряльника та людини, чий сертифікат перевіряють, встановлено різні версії програми, то "ДіЯ" видасть повідомлення:

У натовпі відвідувачів ТЦ або ресторану, охороні та адміністрації навряд чи встежити за тим, щоб у кожного було встановлено останню версія програмного забезпечення. Навіть температуру на вході до торговельних центрів, через два роки епідемії, охоронці вже міряють неохоче, "для пташки". Перевірка сертифікату забирає трохи більше часу, а тому чекати, що скануватимуть усіх без винятку – наївно.

Окрім того, на свідоцтвах про вакцинацію, які видають сімейні лікарі, взагалі нема QR-кодів. А підробити такий папір можна досить легко, просто завантаживши бланк в інтернеті та вписавши в нього свої дані. Очевидно, що розбиратся у справжності таких документів адміністрації ТЦ не будуть.

Більше читайте на "Апострофі" в статті: Люди в паніці: як українців пускатимуть в ТРЦ і кого зроблять "крайнім"

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я Тема: Здравоохранение