RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Чи потрібна вакцинація тим, хто перехворів на СОVID-19: медики дали відповідь

У людей, які перехворіли на коронавірус і після цього вакцинувалися проти Covid-19, виникає так званий гібридний імунітет, який ефективніше справляється з новими штамами вірусу.

Такого висновку дійшли вчені з Лабораторії виявлення моноклональних антитіл і Університетського госпіталю Сьєна в Італії за результатами дослідження, повідомляє Nature.

Фахівці проаналізували рівень В-клітин пам'яті (В-лімфоцитів) у людей, які вакцинувалися після того, як перехворіли на COVID-19, і тих, які зробили щеплення, але не хворіли. У першій групі відсоток нейтралізуючих моноклональних антитіл був вищим, ніж у другій, в тому числі і для штаму "Дельта".

Дослідники вивчили різноманітні мутації в спайковому білку коронавірусу, які циркулюють зараз або можуть з'явитися в майбутньому. Антитіла, які виникли в результаті хвороби або вакцинації, не можуть впоратися з усіма ними.

У той же час "суперіммунітет" тих, хто перехворів на COVID-19 за кілька місяців перед вакцинацією, забезпечував надійний захист. Більш того, їх антитіла блокували і інші види коронавірусів.

"Ми побачили, що рівень антитіл досягають астрономічних висот, значно перевищують рівні антитіл тільки від двох доз вакцини", - зазначив імунолог Ріші Гоель з Пенсільванського університету.

Як повідомляв "Апостроф", глава МОЗ Віктор Ляшко припустив, що коронавірус може залишитися назавжди, проте з ним можна навчитися жити.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я