RU  UA

Неділя, 29 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

В Україні знайшли спосіб уникнути гострого ураження легень при COVID: звіт вчених

Вчені Інституту молекулярної біології та генетики (ІМБГ) НАН України спільно з колегами з Інституту фізіології ім. А.А. Богомольця НАН України знайшли речовини, здатні запобігти гострому запаленню легенів, викликаному коронавірусною інфекцією.

Про це повідомляє Національна академія наук України.

Зазначається, що дослідження ще не закінчено, але отримані результати говорять про можливість створення медичних препаратів, здатних боротися з гострим респіраторним дистрес синдромом.

Мета вчених - підібрати речовини, які блокують розвиток запального процесу шляхом впливу на відповідний фермент клітин крові - гранулоцити (нейтрофіли).

Згаданий фермент є ключовим в роботі нейтрофільних позаклітинних пасток для вірусів і бактерій. Відомо, що часом гранулоцити створюють так багато "пасток", які повинні захистити організм, що це призводить до його саморуйнування.

Зараз від підбору з'єднань, здатних пригнічувати здатність гранулоцитів до неконтрольованого утворення нейтрофільних позаклітинних пасток, співробітники відділу біомедичної хімії ІМБГ НАН України перейшли до їх синтезу та експериментів in vivo.

Передбачається, що знайдені речовини допоможуть запобіганню нейтрофіл-залежних ушкоджень при гострому запаленні легенів у пацієнтів з ковідом.

Раніше ми писали, що у Великобританії почав поширюватися новий варіант коронавірусу - AY.4.2. Він є варіацією "Дельта"-штамма, але як мінімум на 10-15% заразніший.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я