RU  UA

Четвер, 21 листопада
  • НБУ:USD 41.00
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  41.00
Здоров'я

Осінь вступає в свої права: як правильно харчуватися, щоб не захворіти

Оскільки приходять осінні морози, важливо укріпляти імунну систему та вживати багато вітамінів, щоб не захворіти.

Поради щодо харчування восени дає нутриціолог, спортивний дієтолог, засновник проєкту Health is Wealth Оксана Соколова у блозі НВ.

Цитрусові

Лимони, апельсини, грейпфрути і лайми містять велику кількість вітаміну С. Це потужний антиоксидант, крім того, вважається, що вітамін С посилює функції лімфоцитів — імунних клітин, що борються з інфекціями. Це водорозчинний вітамін, а значить, людський організм його не накопичує. Вживайте добавки з вітаміном C, а саме з аскорбатом натрію.

Пророщена пшениця

Завдяки високому вмісту рослинних білків і корисних жирів, зародки пшениці неймовірно корисні. Вони багаті цинком, антиоксидантами і вітаміном B. У рецептах випічки можна замінити частину борошна паростками пшениці, щоб отримати корисну і смачну страву. Використовуйте у своєму раціоні й інші пророщені зерна, а також мікрогрін.

Часник

Сирий часник може значно знизити кров’яний тиск і є природним антибіотиком. Теплова обробка знищує більшу частину його цінних властивостей, тому не використовуйте часниковий порошок, якщо хочете на крок випередити грип цієї зими. Можна пити часник у капсулах.

Мигдаль

Цей горіх багатий на вітамін Е, який необхідний для нормальної роботи імунної системи. Він також містить багато корисних жирів, клітковини, білка і цінних мікроелементів, таких як магній. Мигдаль знижує рівень цукру в крові, артеріальний тиск і рівень холестерину. Він також зменшує відчуття голоду і сприяє здоровій втраті ваги. Спробуйте мигдальне молоко замість звичайного!

Насіння соняшнику

Також містять вітамін Е, потужний антиоксидант, який відіграє важливу роль у підтримці імунітету. У чверті склянки насіння соняшнику міститься більше ніж 80% денної рекомендованої норми вітаміну Е. Насіння соняшнику також багате селеном, ще одним антиоксидантом, який зміцнює здоров’я серцево-судинної системи і щитоподібної залози.

Гранати

Сучасні дослідження показали, що стародавні єгиптяни не дарма використовували цей плід для лікування інфекцій. Екстракт граната може допомогти вашому організму в боротьбі з різними вірусами, зокрема з неприємним грипом.

Імбир

Багатий антиоксидантами і відмінно допомагає при нудоті і блювоті. Також має протизапальні, знеболювальні, спазмолітичні та інші корисні властивості. Замочування очищеного імбиру в гарячій воді для приготування чаю — це смачний і корисний спосіб максимально скористатися його цілющим ефектом. Напій з імбиру і лимона — перше, що треба пити, коли ви захворіли або знаєте, що у вас був контакт із застудженою людиною.

Солодкий перець

Насичений колір болгарського перцю означає, що він багатий корисними мікроелементами. Якщо вам дійсно потрібно багато вітаміну С, то з однієї порції болгарського перцю ви отримаєте його вдвічі більше, ніж з однієї порції цитрусових. Болгарський перець багатий бета-каротином, який сприяє здоров’ю очей і шкіри.

Батат

Ще одна сезонна їжа — відмінне джерело бета-каротину, який наш організм перетворює на вітамін А. Вітамін А — потужний антиоксидант і ще один вітамін, який має велике значення для нормальної роботи імунної системи. Шкірка солодкої картоплі багата мікроелементами, такими як марганець, мідь і пантотенова кислота, тому обов’язково готуйте зі шкіркою.

Шпинат

Багатий фолієвою кислотою, необхідною для виробництва ДНК і РНК, і багатьма іншими поживними речовинами. Їжте шпинат сирим або злегка припущеним, оскільки багато поживних речовин розчиняються у воді і руйнуються під впливом тепла.

Ягоди: лохина, чорниця, ожина

Вони неймовірно багаті антиоксидантами, особливо антоціанами, які допомагають підтримувати збалансований рівень холестерину і здорову імунну систему. Дослідження показують, що поліфенольні сполуки, що містяться в ягодах, можуть знизити ризик розвитку деяких видів раку. Їжте ягоди за 20 хвилин до їди і в першій половині дня. Можете використовувати заморожені.

Гарбуз

Багатий антиоксидантами, позитивно впливає на серцево-судинне здоров’я, кров’яний тиск, рівень холестерину і здоров’я кісток. Містить вітамін А, який захищає очі від катаракти і дегенерації, і вітамін С, який допомагає вашій шкірі зберігати еластичність. І не викидайте гарбузове насіння! Воно містить велику кількість білка і відмінно годиться для перекусів. Але пам’ятайте: гарбуз має високий глікемічний індекс, тому його не варто їсти після 14:00.

Броколі

Цей овоч сімейства хрестоцвітних багатий ключовими вітамінами і мінералами. Броколі — один з найкорисніших овочів, які можна використовувати в кулінарії. Як і у випадку зі шпинатом, більшість поживної цінності втрачається у процесі довгого кип’ятіння або нагріванні, тому намагайтеся їсти броколі сирою або бланшувати.

Раніше "Апостроф" повідомляв, скільки здоровій людині можна їсти м'яса.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я