Оскільки приходять осінні морози, важливо укріпляти імунну систему та вживати багато вітамінів, щоб не захворіти.
Поради щодо харчування восени дає нутриціолог, спортивний дієтолог, засновник проєкту Health is Wealth Оксана Соколова у блозі НВ.
Цитрусові
Лимони, апельсини, грейпфрути і лайми містять велику кількість вітаміну С. Це потужний антиоксидант, крім того, вважається, що вітамін С посилює функції лімфоцитів — імунних клітин, що борються з інфекціями. Це водорозчинний вітамін, а значить, людський організм його не накопичує. Вживайте добавки з вітаміном C, а саме з аскорбатом натрію.
Пророщена пшениця
Завдяки високому вмісту рослинних білків і корисних жирів, зародки пшениці неймовірно корисні. Вони багаті цинком, антиоксидантами і вітаміном B. У рецептах випічки можна замінити частину борошна паростками пшениці, щоб отримати корисну і смачну страву. Використовуйте у своєму раціоні й інші пророщені зерна, а також мікрогрін.
Часник
Сирий часник може значно знизити кров’яний тиск і є природним антибіотиком. Теплова обробка знищує більшу частину його цінних властивостей, тому не використовуйте часниковий порошок, якщо хочете на крок випередити грип цієї зими. Можна пити часник у капсулах.
Мигдаль
Цей горіх багатий на вітамін Е, який необхідний для нормальної роботи імунної системи. Він також містить багато корисних жирів, клітковини, білка і цінних мікроелементів, таких як магній. Мигдаль знижує рівень цукру в крові, артеріальний тиск і рівень холестерину. Він також зменшує відчуття голоду і сприяє здоровій втраті ваги. Спробуйте мигдальне молоко замість звичайного!
Насіння соняшнику
Також містять вітамін Е, потужний антиоксидант, який відіграє важливу роль у підтримці імунітету. У чверті склянки насіння соняшнику міститься більше ніж 80% денної рекомендованої норми вітаміну Е. Насіння соняшнику також багате селеном, ще одним антиоксидантом, який зміцнює здоров’я серцево-судинної системи і щитоподібної залози.
Гранати
Сучасні дослідження показали, що стародавні єгиптяни не дарма використовували цей плід для лікування інфекцій. Екстракт граната може допомогти вашому організму в боротьбі з різними вірусами, зокрема з неприємним грипом.
Імбир
Багатий антиоксидантами і відмінно допомагає при нудоті і блювоті. Також має протизапальні, знеболювальні, спазмолітичні та інші корисні властивості. Замочування очищеного імбиру в гарячій воді для приготування чаю — це смачний і корисний спосіб максимально скористатися його цілющим ефектом. Напій з імбиру і лимона — перше, що треба пити, коли ви захворіли або знаєте, що у вас був контакт із застудженою людиною.
Солодкий перець
Насичений колір болгарського перцю означає, що він багатий корисними мікроелементами. Якщо вам дійсно потрібно багато вітаміну С, то з однієї порції болгарського перцю ви отримаєте його вдвічі більше, ніж з однієї порції цитрусових. Болгарський перець багатий бета-каротином, який сприяє здоров’ю очей і шкіри.
Батат
Ще одна сезонна їжа — відмінне джерело бета-каротину, який наш організм перетворює на вітамін А. Вітамін А — потужний антиоксидант і ще один вітамін, який має велике значення для нормальної роботи імунної системи. Шкірка солодкої картоплі багата мікроелементами, такими як марганець, мідь і пантотенова кислота, тому обов’язково готуйте зі шкіркою.
Шпинат
Багатий фолієвою кислотою, необхідною для виробництва ДНК і РНК, і багатьма іншими поживними речовинами. Їжте шпинат сирим або злегка припущеним, оскільки багато поживних речовин розчиняються у воді і руйнуються під впливом тепла.
Ягоди: лохина, чорниця, ожина
Вони неймовірно багаті антиоксидантами, особливо антоціанами, які допомагають підтримувати збалансований рівень холестерину і здорову імунну систему. Дослідження показують, що поліфенольні сполуки, що містяться в ягодах, можуть знизити ризик розвитку деяких видів раку. Їжте ягоди за 20 хвилин до їди і в першій половині дня. Можете використовувати заморожені.
Гарбуз
Багатий антиоксидантами, позитивно впливає на серцево-судинне здоров’я, кров’яний тиск, рівень холестерину і здоров’я кісток. Містить вітамін А, який захищає очі від катаракти і дегенерації, і вітамін С, який допомагає вашій шкірі зберігати еластичність. І не викидайте гарбузове насіння! Воно містить велику кількість білка і відмінно годиться для перекусів. Але пам’ятайте: гарбуз має високий глікемічний індекс, тому його не варто їсти після 14:00.
Броколі
Цей овоч сімейства хрестоцвітних багатий ключовими вітамінами і мінералами. Броколі — один з найкорисніших овочів, які можна використовувати в кулінарії. Як і у випадку зі шпинатом, більшість поживної цінності втрачається у процесі довгого кип’ятіння або нагріванні, тому намагайтеся їсти броколі сирою або бланшувати.
Раніше "Апостроф" повідомляв, скільки здоровій людині можна їсти м'яса.