RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Немає правових підстав: в Мінекономіки оцінили законність звільнення за відмову від вакцинації

Роботодавці не мають права примушувати працівників вакцинуватися від коронавірусу або притягати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову це робити.

Про це йдеться в листі-роз'ясненні Директорату розвитку ринку праці та умов оплати Мінекономіки.

“З ініціативи власника або уповноваженого ним органу трудовий договір може бути розірвано, зокрема у випадку виявленої невідповідності працівника займаній посаді або виконуваній роботі внаслідок стану здоров’я, що перешкоджає продовженню даної роботи. Водночас таке звільнення може бути проведено лише на підставі фактичних даних, які підтверджують, що внаслідок стану здоров’я (стійкого зниження працездатності) працівник не може належно виконувати покладені на нього трудові обов’язки чи їх виконання протипоказано за станом здоров’я”, - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що вакцинація від коронавірусу в Україні відбувається виключно добровільно для усіх груп населення та професійних груп. Будь-яка дискримінація у сфері праці, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно, зокрема від стану здоров’я, не допускається.

"Не вбачається правових підстав у роботодавця примушувати працівників вакцинуватися від коронавірусної хвороби COVID-19 та/або притягати їх до дисциплінарної відповідальності за відмову вакцинуватися від цієї хвороби", - резюмується в листі-роз'ясненні.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в МОЗ назвали найбільш популярні вакцини від коронавіруса серед українців.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я