RU  UA

Неділя, 6 жовтня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 44.90
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Науковці назвали ознаки смертоносного захворювання підшлункової залози

Науковці з Колумбійського університету (США) повідомили як вчасно виявити ракову пухлину підшлункової залози.

Про це пише ColumbiaSurgery.

Хвороба на перших порах протікає безболісно та непомітно, пухлина може так розвиватися роками. Однак є видимі симптоми, про які розповіли дослідники.

Жовтяниця

Поява жовтих шкірних покривів і білків очей (жовтяниця) може свідчити про ракової пухлини підшлункової залози. Тоді пухлина в голівці підшлункової залози спочатку звужується, після чого закупорює загальну жовчну протоку, блокуючи відтік жовчі.

Але варто врахувати, що причиною жовтяниці можуть бути і камені в жовчному міхурі, гепатит і цироз, а також інші стани, які викликають надто швидке руйнування червоних кров'яних тілець.

Порушення роботи шлунково-кишкового тракту

Болі в животі - частий симптом цього захворювання. Біль у верхній частині живота, а також гострий біль в області середньої і нижньої частини спини протягом декількох тижнів. Також коли пухлина росте, вона може охопити дальній кінець шлунка, частково його блокуючи. З цього виходить нудота, блювота, діарея.

Раптовий діабет і втрата ваги

Часто хворі з пухлиною різко худнуть, тому що новоутворення позбавляє здорові клітини необхідних поживних речовин. А раптовий діабет часто є попереджуючою ознакою патології підшлункової залози.

Асцит

Зазвичай пов'язаний з метастатичним раком підшлункової залози на пізній стадії. Якщо рак переходить на очеревину, це може викликати роздратування і скупчення рідини.

У 2020 році летальність від цього виду раку в світі склала 93,99%.

Нагадаємо, які фрукти потрібно їсти щодня: у МОЗ склали список "здоров'я".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я