RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Наскільки потрібна друга доза щеплення проти COVID-19: лікар дав цікаве пояснення

Однією дози вакцини від коронавірусу цілком вистачає для захисту від вірусу, але через бюрократичну системи українці змушені робити другу дозу.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів лікар-імунолог, кандидат біологічних наук Борис Донськой.

дні — науковці, інші — бюрократи. З погляду бюрократа, ви маєте принести довідку, що ви маєте два щеплення. Окремі дослідження були проведені, і в Німеччині, наприклад, для тих, хто перехворів та має антитіла, використовують тільки одну дозу вакцини, бо друга вже нічого не може зробити.

Ви коли вперше перехворіли, так добре імунізувалися, що перша доза підсилить цей ефект. Це абсолютно унеможливить ефект третьої дози — тобто другої дози вакцини. Ваша імунна реакція вже настільки максимальна, що більшу вже просто не можна генерувати. І, мабуть, не варто. Тому країни, які рахують раціональність та ефективність, вирахували, що немає потреби в другій дозі. Країни, де бюрократія перемогла, і треба отримати довідку, роблять і другу дозу тим, хто перехворів", - розповів лікар-імунолог, кандидат біологічних наук Борис Донськой.

Детальніше читайте в матеріалі: Восени буде зростання захворюваності "Дельтою", але трагедії можна уникнути - імунолог Борис Донський

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я