RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Коли може знадобитися третя доза вакцини проти COVID-19: імунолог дав відповідь

Третя доза вакцини Pfizer може знадобитися не раніше, ніж 5-6 років. Швидше за все, при цьому вона не допоможе, тому що віруси мутують.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів лікар-імунолог, кандидат біологічних наук Борис Донськой.

"Зниження ефективності й "не працює" — це зовсім інші речі. Якщо ви купуєте найкращу автівку, то вона за місяць уже менш ефективна, ніж тоді, коли ви купили в салоні. Усе згодом зменшується в ефективності.

Звичайно, знижується ефективність, але вона знижується на відсотки. Це легко побачити на великих популяціях. Однак індивідуально імунна пам’ять тримається роками, і буде триматися. Якщо наша імунність гарантує тисячократне збільшення тіл, ніж потрібно, то зниження у 2–5 разів усе одно нічого не означає. Первинний рівень активності клітин у сотні й тисячі разів вищий, ніж достатній. Тому ми можемо собі дозволити з роками мати зниження.

Судячи з тих даних, які ми зараз маємо, я не думаю, що третя доза Pfizer буде необхідною раніше, ніж за 5–6 років. Але я абсолютно переконаний, що за 5–6 років ми вже не будемо мати саме цієї проблеми. Це буде вже абсолютно інший мутант, для якого буде потрібен абсолютно інший варіант вакцини", - лікар-імунолог, кандидат біологічних наук Борис Донськой.

Детальніше читайте в матеріалі: Восени буде зростання захворюваності "Дельтою", але трагедії можна уникнути - імунолог Борис Донський

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я