RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Чи потрібна вакцинація проти COVID-19 третьою дозою: медики дали відповідь

Головний інфекціоніст і заслужений лікар України Ольга Голубовська виступила проти вакцинації третьої дозою вакцини від COVID-19, за винятком осіб зі зниженим імунітетом і людей похилого віку.

Про це Ольга Голубовська повідомляє в Facebook.

Вона посилається на кілька досліджень, опублікованих в журналі Nature, а саме професора Андреаса Радбруха - президента Європейської федерації імунологічних товариств (EFIS).

За його словами, багато питань ще відкритих, але у людей, які перенесли SARS, є антитіла навіть через 17 років. Також великих досліджень імунітету при COVID-19 недостатньо, але дані, отримані від людей, які видужали, зрозумілі: по закінченні року вони показують стабільний імунітет.

У більшості випадків рівні антитіл знижуються через шість місяців, але залишаються більш-менш постійними на рівні приблизно від 10 до 20 відсотків від максимального значення реакції на вакцинацію або гостру інфекцію. Цей рівень захищає людину. Ті, хто отримав дві дози вакцини, мають адекватний захист і не обов'язково потребують третьої дози.

"Я абсолютно повністю згодна з професором і як і раніше є противником масової вакцинації тих, хто перехворіли, у крайному випадку, в перші 6 місяців", - резюмувала Голубовська.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як отримати міжнародний сертифікат про вакцинацію.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я