RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Боротьба з "контрабандою" штаму "Дельта" в Україні: чому ідея влади приречена на провал

Кабінет міністрів вирішив змінити правила перетину державного кордону для іноземців та громадян України, щоб не допустити епідемії нового штаму коронавірусу "Дельта". Однак це не зупинить небезпечний вірус.

Про це "Апострофу" розповіли медики.

"Ці заходи на кордонах будуть стимулювати вакцинацію, але нам же важливо, щоб не привезли вірус в країну. А його привезуть в будь-якому разі, якщо це вже не відбулося в багатьох аеропортах України", - пояснює "Апострофу" лікар-імунолог Андрій Волянський.

Мінімізувати кількість випадків проникнення штаму "Дельта" в країну не вийде. Не факт, що у вакцинованої людини сформувався імунітет.

"Низка вакцин проти COVID-19 має дуже високі показники ефективності, проте жодна вакцина не забезпечує стовідсотковий захист від інфекції. Тому у невеликої когорти людей після вакцинації може не сформуватися очікуваного рівня імунітету проти COVID-19. Крім того, залишається відкритим питання про тривалість імунітету, що формується після вакцинації різними вакцинами проти COVID-19. Це одна з причин, за якими навіть після початку вакцинації проти COVID-19 необхідно продовжувати дотримуватися перевірених профілактичні заходів", - зазначають у ВООЗ.

А якщо імунітету може і не бути, значить навіть вакцинована людина може бути заразною. Втім, навіть якби діагностику, тобто тести на кордонах залишили, це все одно не стало б дієвим заходом проти "контрабанди" штаму "Дельта".

"Ми бачимо це на прикладі Ізраїлю, - пояснює "Апострофу" епідеміолог Сергій Кравченко. - Їх дослідження говорять про те, що епідеміологічна ефективність вакцин знижується. Тому навіть повністю вакцинована людина може захворіти. Так, якщо вона захворіє, то перенесе коронавірус в легкій формі, тобто людина застрахована від госпіталізації і смерті, але при цьому, якщо вакцинований пацієнт хворіє, він все одно бере участь в епідемічному процесі, зокрема у поширенні інфекції. Тому діагностика в будь-якому випадку виходить на перше місце".

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофу": "Стій, не пройдеш": в Україні готують нові правила через "Дельту"

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я