Українцям важливо стежити за своїм раціоном харчування в період аномальної спеки.
Правила харчування в спеку озвучила зоряний дієтолог Наталія Самойленко.
Правило №1
У літні місяці ми частіше потіємо, що важливо для терморегуляції. З потом з організму виходить вода і важливі електроліти - Na, K, Mg, Cа. Під час спеки важливо відмовитися від солодких газованих напоїв, і перевагу краще віддати чистій воді без газу.
Правило №2
Виключити з раціону швидкопсувні продукти. Краще уникати доставок їжі додому і особливу увагу приділити таким продуктам, як ковбасні вироби, м'ясо, риба і молочні продукти, якими можна отруїтися через сильну спеку. Наталія Самойленко радить самостійно приготувати корисну їжу або відправитися в ресторан, де подадуть свіже блюдо.
Правило №3
Важливо додавати в кожен прийом їжі зелень, овочі, листя салату. Вони багаті калієм, кальцієм, вітамінами групи В, С, антиоксидантами. Можна їсти фрукти і овочі, але головне не переїдати. Дієтолог рекомендує розбавити раціон холодними супами (гаспачо, холодний борщ, окрошка), а білок можна знайти в яйцях, рибі, м'ясі (без обсмажування), бобових. На вечерю можна комбінувати такі овочі, як тушкований кабачок, цукіні, томат, цибуля з додаванням оливкової олії, кунжуту, оливок або авокадо.
Раніше ми розповідали, як нестача сну впливає на здоров'я і чому існує ризик ожиріння.