RU  UA

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Здоров'я

Потрібні не маски, а респіратори: лікар пояснив, до чого готуватися в боротьбі з COVID-19

Людство поки програє пандемії COVID-19, тому людям потрібно звикати жити поруч з коронавірусом.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів лікар-інфекціоніст Вадим Арістов.

Експерт зазначив, що на штам "Дельта" інтенсивно хворіли бідні країни, де люди робили ставку на порятунок життів, а не на вивчення мутації. Арістов також припустив, що якихось клінічних особливостей за симптомами між існуючими штамами немає.

Лікар-інфекціоніст погодився з припущенням співрозмовника про те, що Земля поки програє коронавірусу.

"Поки що так. Треба зрозуміти, що людство поки не прийшло в рух. Є така дуальність: предмети і процеси. Ми поки що намагаємося предметами перемогти: купуємо вакцини, ящики з концентраторами, якісь ліжка. Однак вірус працює на процесах. Нам потрібно змінити процеси роботи, відпочинку, лікування, захисту і профілактики", - пояснив Вадим Арістов.

За словами лікаря-інфекціоніста, зі стартом масштабної вакцинації вірус почав інтенсивно еволюціонувати, і коронавірус усіма силами намагається проникнути всередину людей, які отримали щеплення. Як приклад Вадим Арістов привів Ізраїль, де 80% дорослого населення пройшли імунізацію, а якщо враховувати неповнолітніх - то лише 50% від усього населення вакцинувалися.

"Вірус починає інтенсивно розмножуватися серед невакцинованих, так як знімаються маски і інші заборони. Він там працює, і він весь час намагається проникнути всередину людей, які вакцинувалися. Тобто пробити цю оборону. У деяких випадках це вдається завдяки певним мутаціям. Відповідно, звідти віруси стрибають назад до невакцинованих людей. І там вони інтенсивно починають розмножуватися. Як свого часу з антибіотиками, ми зараз створюємо прискорену еволюцію", - продовжив фахівець.

Експерт не сумнівається, що людству потрібно вчитися жити з коронавірусом і змінювати інженерні системи з принципами роботи людей, щоб якомога менше громадян перебували в закритих приміщеннях.

"Щоб люди, які не повинні сидіти поруч - не сиділи. Частина людей повинна бути в інших приміщеннях або вдома. Щоб ми не відпочивали в скупченнях - в пабах, на дискотеках тощо", - зазначив Вадим Арістов і додав, що краще більше часу проводити тільки в своїх сім'ях або серед обмеженого кола друзів.

Що стосується рекомендацій щодо запобігання зараження коронавірусом, Вадим Арістов нагадав, що спершу відкидалося питання повітряного шляху інфікування. Але потім в Австралії провели розслідування, в ході якого встановили, що двоє людей у захисних масках пройшли поруч в супермаркеті, дихаючи одним повітрям. І людина, яка мала інфекцію, передала її тому, хто був здоровий.

"Питання саме в загальному повітрі. Навіть коротких моментів може вистачити. Тому ми повинні бути не в масках, а в респіраторах, ми повинні бути в приміщеннях, де проводиться інтенсивна циркуляція повітря з вулиці, а не циркуляція кондиціонером одного і того ж повітря", - підсумував лікар-інфекціоніст в ефірі Апостроф Live.

Читайте також матеріал "Апострофа": "Дельта" накриє Україну через 6-8 тижнів, потрібні нові вакцини - лікар-інфекціоніст.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я