RU  UA

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новини

9 травня

8 травня

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Що робити при укусах комах: поради інфекціоніста і найпростіші рецепти народної медицини

Влітку українців атакують не тільки кліщі і комарі, але і різні мошки, укуси яких при алергії можуть привести до смерті.

Дитяча інфекціоністка з Кривого Рогу Світлана Куніцина розповіла, чим небезпечні їх укуси, а також дала поради, що робити.

Вона зазначила, що після укусу комахи з'являється припухлість, набряклість, яка не тільки сильно свербить, але і може привести до непередбачуваних наслідків. До того ж, набряк від укусу мошки може триматися кілька днів, а сліди на шкірі іноді залишаються на 2-3 тижні. Особливо активною мошка стає ввечері, на заході.

Чим небезпечний укус комахи

При укусі під шкіру заноситься слина, що містить речовини, які викликають припухлість. Комаха буквально вгризається в відкриті ділянки тіла і обличчя. Особливо неприємний набряк від укусу біля ока, опухла повіка опускається і закриває око частково або повністю. Однак комаха може проникати і під одяг, тому укуси іноді бувають в несподіваних місцях.

У людей, схильних до алергії, підвищується артеріальний тиск, виникає запаморочення, задишка, можливий анафілактичний шок. Алергіки при виході на природі повинні мати спеціальний набір медикаментів, підібраних лікарем. Для них укус мошки може навіть призвести до смерті.

Екстрені заходи при укусі

Поради лікаря для полегшення стану на природі:

  • Знезаразити місце укусу. Для цього можна використовувати будь-який спиртовий розчин, горілку або інший міцний алкоголь. Також знадобиться звичайна зеленка.
  • Зняти пухлину допоможе сода, розведена в пропорції: чайна ложка на півсклянки води. Взявши шматок тканини (це може бути носовичок), рясно намочіть його в розчині і зробіть компрес. Через якийсь час пухлина почне спадати. На природі соду знайти проблематично, тому цей метод можна використовувати тільки по приїзді додому або якщо гнус атакував вас на дачі.
  • Будь-який засіб з ментолом на час знизить свербіж від укусу, і те місце, куди вп'ялася комаха, не стане свербіти і опухати. Ментол міститься в зубній пасті. Просто видавіть її на кінчики пальців і нанесіть рясно на укус. Допомагає досить ефективно.
  • Можна прикласти до укусу лід, загорнутий в ганчірочку. Холод не дасть набряку розростися і зніме роздратування. Тримати крижаний компрес доведеться близько 2-3 годин, періодично змінюючи в ньому лід.
  • Щоб не розчісувати укус, потрібно протерти його оцтовим розчином. Тільки не есенцією (можливий опік шкіри), а саме розчином оцту з водою в пропорції 1:10. Отриманий слабкий оцет знезаразить укус і заспокоїть свербіж.
  • Якщо є алергія, потрібно відразу прийняти таблетку антигістамінного кошти. Пігулка заспокоїть на час і свербіж. Якщо звичний препарат не допомагає, варто звернутися до лікаря.

Поради лікаря, якщо мошка вкусила в обличчя

При укусі мошки в область ока, він починає сльозитися, свербіти і майже моментально закривається опухлим століттям. До того ж, при розчісуванні брудними руками можна занести інфекцію. У алергіків від укусу в область ока може розвинутися набряк з короткочасною втратою зору. Якщо вчасно не вжити заходів, то можуть бути серйозні ускладнення.

  • В жодному разі не можна терти і чесати місце укусу. Інакше не уникнути пошкодження слизової оболонки ока або губ.
  • Нанести на набряк будь протизапальний крем. Це дозволить зменшити наслідки укусу, плюс крем виступить як антибактеріальний засіб.
  • Після укусу для виведення токсинів бажано рясне пиття.
  • Також допоможуть листя подорожника і молоде листя смородини.
  • Можна прикласти до ока скибочку сирої картоплі, вона охолодить уражену ділянку і заспокоїть свербіж. Ще краще використовувати кашку з натертої картоплі.
  • Компрес зі свіжої петрушки. Зірвану зелень потрібно заварити, змочити в настої невеликий шматочок тканини і накласти на місце укусу у вигляді компресу.

Що радить народна медицина від укусів гнусу

Найпростіші рецепти:

  • потерти укус розрізаною цибулиною;
  • змастити уражене місце кашкою з капусти;
  • розім'яти листочок м'яти і прикласти до укусу;
  • вичавити сік лимона і нанести на набряк;
  • видавити сік з тільки що зірваного кульбаби і обробити місце укусу.

Як уникнути укусів мошок

  • Вирушаючи на природу, завжди потрібно брати з собою репеленти. Для дітей необхідно підбирати засоби з обережністю, на упаковці обов'язково має бути зазначено, що його можна використовувати для дитини.
  • Комаха дуже не любить запах лаванди, гвоздики, м'яти, тому можна використовувати ефірні масла цих рослин для обробки одягу і наносити на шкіру (дуже обережно, щоб не викликати алергічну реакцію).
  • При виході на природу варто подбати про одяг: сорочка з рукавами захистить руки і тіло, а довгі штани - ноги.

Як повідомляв "Апостроф", МОЗ України дав вісім порад, якими варто скористатися при укусі мурах, комарів, бджіл, ос і павуків.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я