Травма свідка: як шокуючі новини можуть нашкодити психіці та що з цим робити

Регулярне читання новин про війну в Україні може нашкодити нашій психіці і призвести до появи так званої "травми свідка". Лікар-невролог Анастасія Гончар розповіла, що це таке та як з цим упоратися.

Невролог Анастасія ГончарФото: instagram.com/dr.ahonchar

"Отримати психологічну травму можна не лише під час безпосередньої участі в екстремальних подіях. Ви можете бути фізично у безпеці, але спостерігати за насиллям, бойовими діями, смертю – просто гортаючи новини", - пояснює детальніше фахівець на своїй сторінці в Instagram.

Травму свідка провокує емоційна залученість у трагедію або попередня травма. Наприклад, якщо довелося бігти з рідного міста через війну, і тепер, навіть опинившись у безпеці за кордоном, ви не можете спокійно спостерігати за зруйнуванням інших міст.

Що може вказувати на травму свідка?

  • Після перегляду шокуючого контенту або новин ви дуже яскраво уявляєте, що це могло статися з вами або вашими близькими. Фантазії настільки детальні, що викликають сильний страх, тривогу та стан близький до панічної атаки.
  • Безпорадність та сором за неможливість допомогти постраждалим чи взагалі якось попередити подію. Провина за те, що ви вціліли.
  • Пекучий, неймовірно потужний гнів, мрії про помсту, бажання трощити речі.
  • Несподіваний спокій та порожнеча. Наслідки травми можуть наздогнати вас не одразу, а через деякий час у вигляді тривоги, нових фобій, нав’язливих спогадів та нічних жахів.

Фото: Getty Images

Що з цим робити?

Пишіть про свої почуття у соціальних мережах, розмовляйте з друзями та трансформуйте свої емоції: зараз боляче і страшно, але ми відчуваємо також і гордість за ЗСУ, за стійкість українського народу. Ми переживемо війну, ми впораємося з усім.

Нагадайте собі наступні факти: ЗСУ перейшли у наступ, нам допомагає весь світ. Це не поверне загиблих, але ворог обов’язково відповість за свої дії.

Перетворіть свій біль на дію: долучайтесь до волонтерства, навіть якщо воно буде одноразовим; виплесніть свої емоції через сварки у соцмережах (але не з українцями – нам зараз потрібно триматися разом); приготуйте щось смачне для тероборони, для своїх сусідів, сім’ї чи друзів. Помоліться, якщо ви є релігійною людиною.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я