Як уникнути харчового отруєння та що робити, якщо отруївся: поради лікаря

В умовах війни харчове отруєння (токсикоінфекція) стало актуальною проблемою, оскільки люди у пошуках безпеки часто забувають стежити за якістю продуктів чи питної води. Гастроентеролог Євгенія Бєлінська розповіла, як уникнути отруєння, розпізнати його симптоми і що робити, якщо у вас почалося блювання чи діарея.

Фото: Getty Images

У своєму Instagram лікарка опублікувала прості правила, які допоможуть убезпечити себе від токсикоінфекції:

  • Якщо немає можливості помити руки, обробіть антисептиком або вологими серветками.
  • Не вживайте воду, в якій не впевнені. Це стосується і води у бомбосховищах, і вашого нового місця знаходження. Не забувайте, що вода може містити різноманітні домішки та викликати діарейний синдром або закрепи. Тому найкраще – кип'ячена або бутильована вода.
  • Відмовтеся від молочних або кисломолочних продуктів за відсутності необхідних умов зберігання. Носити йогурт або кефір по 3-5 діб у рюкзаку – не найкраща ідея.
  • Якщо вас пригощають продуктами з коротким терміном придатності, не соромтеся запитати про їхнє походження та зберігання.

Симптоми та лікування харчового отруєння

Лікар Бєлінська пише, що якщо у вас з'явилися нудота, блювання, діарея, біль у животі, піднялася температура тіла, це може вказувати на токсикоінфекцію.

"Намагайтеся вживати якомога більше рідини (ідеально – розчин для оральної регідратації: Біогая ОРС, Регідрон тощо), можна прийняти будь-які сорбенти, які є в аптечці (вугілля, ентеросгель, атоксил, смекта), у крайніх випадках – Метоклопрамід / Церукал / Ондансетрон при постійному блюванні або лоперамід / іммодіум - при діареї", - пише лікарка.

Якщо через кілька днів вам не стало краще, Євгенія Бєлінська радить знайти лікаря та проконсультуватися хоча б онлайн.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я