Що таке ковідна пневмонія: лікар дав пояснення та показав, як вона виглядає

Що таке "ковідна" пневмонія, як вона розвивається і який вигляд має розповів лікар із Києва Михайло Сидоренко.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

За словами лікаря, під час хвороби коронавірусом, пневмонія – запалення легень, може, як розвинутися так і ні. Він зауважив, що усі вірусні пневмонії виглядають приблизно однаково, на відміну від бактеріальних або “грибкової”, коли прозорість легеневої тканини на рентгенологічному зображенні зменшується і виглядає, неначе “матове скло”.

Михайло Сидоренко розповів, що разом з повітрям через носоглотку, ротоглотку, гортань, трахеї вірус потрапляє до бронхів та бронхіол, де провокує запалення легень.

Мільйони вірусів у клітинах розвиваються, провокуючи подразнення, унаслідок яких утворюється кашель, який є заразним для оточуючих.

Коли, внаслідок подразнення, рідина починає накопичуватись в альвеолах, і повністю їх заповнювати, газообмін зупиняється, людина починає задихатись. Це називається гострий респіраторний дистрес синдром.

Михайло Сидоренко відзначає, що за допомогою КТ можна виставити ступінь ураження легень, оглянути кожну з п’яти легеневих долей, розрахувати дані і отримати відсоток ураження легень. Він зауважує, що ця інформація не впливає ні на що, адже лікування від коронавірусу не існує, але дозволяє побачити картинку в загальному і вирішити щодо призначення пацієнту кисневої чи симптоматичної підтримки.

Лікар наголошує, що радіологічний діагноз “пневмонія” може бути виставлений, як по КТ так і по рентгенографії, і ще за допомогою УЗД.

Раніше ми писали, лікар назвав симптоми пневмонія після COVID-19 та розповів, що робити.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я