До $200 та стипендії по 100 тисяч: де і скільки платять за щеплення проти COVID-19

У той час, як в Україні обіцяють виплачувати по тисячі гривень за вакцинацію, у деяких країнах винагорода набагато більша.

"Апостроф" розбирався у тому, які ідеї допомогли підвищити рівень вакцинації в інших країнах.

Так, у Сполучених Штатах з кінця липня 2021 року всім громадянам, які пройшли повний курс вакцинації, видають $100. У штаті Чикаго дітям роздають по $100, а в Огайо розігрують стипендії в коледжі штату вартістю 10 і 100 тисяч доларів.

У Сербії та Швеції винагорода символічна - по 25 та 10 євро. Щоб стимулювати вакцинуватися людей похилого віку, у Грузії пообіцяли надбавку до пенсії у розмірі $63, що майже відповідає сумі самої пенсії в країні – близько $72. У Литві ухвалили рішення виплачувати по 100 євро людям віком від 75 років, які вакцинуються від коронавірусу до грудня.

Щепленим співробітникам також платять і компанії. Наприклад, у Німеччині супермаркети Lidl та Aldi видають по $200 за вакцинацію від коронавірусу своїм співробітникам. А канадська м'ясопереробна компанія Olymel видає співробітникам $25 за зроблене щеплення.

Вчені зі шведського університету Лунда у дослідженні намагалися з'ясувати, чи допомагають грошові виплати збільшити кількість охочих вакцинуватися. У ньому брали участь близько 8 тисяч учасників, одній із груп запропонували за щеплення виплачувати по $24. У результаті рівень вакцинації у цій групі зріс на 4%. Дослідники вважають, що їхній експеримент довів, що грошові стимули можуть бути ефективними.

Читайте матеріал повністю: Келих вина, похід в бордель або надбавка до пенсії: як у світі заохочують вакцинацію.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я