Витісняє інші штами COVID-19: академік пояснив, в чому небезпека "Дельти"

Особливість і небезпека "Дельта"-штаму коронавірусу полягає в тому, що ця мутація COVID-19 є більш заразною і набагато швидше розмножується в людському організмі.

Про це професор, доктор біологічних наук, академік НАН України та директор Інституту біохімії ім. Палладіна НАН України Сергій Комісаренко розповів в інтерв'ю "Апострофу".

Вчений-біохімік нагадав, що коронавірус містить рибонуклеїнової кислоту (РНК), яка "кодує" різні протеїни. Наприклад, шиповідний S-протеїн на поверхні вірусу, який відповідає за зв'язування вірусу з клітинами людини, де і починається його розмноження.

"У різних варіантах відбуваються різні мутації, які ми порівнюємо з початковим варіантом - "уханським" коронавірусом. У варіанті "Дельта" є кілька амінокислот у шиповидному протеїні, які поліпшили його зв'язок з рецептором, і таким чином він став краще розвивається в клітинах людини", - каже академік.

За його словами, "Дельта"-штам у сотні, а то й тисячі разів швидше розмножується в клітинах людини. Саме тому він і є таким заразним.

"Зараз вважають, що приблизно 98-99% хворих по всьому світі інфіковані саме цим варіантом коронавірусу. Він витісняє інші", - зауважив доктор біологічних наук.

Він додав, що клінічні ознаки "Дельти" майже такі ж, як і у попередників, але є певні відмінності.

"Він почав заражати більше молодих людей. Можливо, це через те, що в першу чергу були вакциновані літні люди, а молодь ще залишається незахищеною", - припустив Сергій Комісаренко.

Повністю інтерв'ю читайте на "Апострофі": Ми маємо бути готовими до нових пандемій, вакцинуватися доведеться щороку - академік НАН України

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Розділ: Здоров'я Тема: Здравоохранение