RU  UA

Понеділок, 29 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Мавпяча віспа замість коронавірусу? Що потрібно знати про небезпечну хворобу

У світі зафіксовано вже понад 100 випадків інфікування

У світі зафіксовано вже понад 100 випадків інфікування Фото: pixabay.com

Не встиг світ оговтатися від пандемії коронавірусу, яка ще офіційно не завершена, та значно послабила свої позиції, як людство схвилювало поширення ще однієї небезпечної хвороби – мавпячої віспи. Наразі зафіксовано понад 100 випадків інфікування у більш ніж 10 країнах світу. Через загрозливу ситуацію Всесвітня організація з охорони здоров'я навіть скликала екстрену нараду. Що відомо про мавпячу віспу та чи є привід для хвилювання – з'ясовував "Апостроф".

Мавпяча віспа поширюється світом

Перші випадки захворювання на мавпячу віспу було зафіксовано 7 травня цього року у Великій Британії у двох громадян, які прибули з Нігерії. Третім постраждалим став медик, який заразився від одного з пацієнтів.

Після цього нові випадки захворювання зафіксували і в інших країнах світу: Португалії, Бельгії, Франції, Італії, Швеції, Австралії, Німеччині, Нідерландах, Ізраїлі, США, Канаді, Шотландії та Аргентині. Станом на вечір 20 травня в європейських країнах зареєстровано вже понад 100 випадків мавпячої віспи.

Бельгія та Велика Британія стали першими, хто запровадив 21-денний карантин для людей, які тісно контактували з хворими на мавпячу віспу

За даними МОЗ, станом на 23 травня в Україні випадків інфікування мавпячою віспою не виявлено.

Таке швидке поширення хвороби викликало занепокоєння у Всесвітній організації охорони здоров'я, яка скликала екстрену нараду на якій обговорювали, зокрема й те, чи потрібно щеплювати людей, які контактували зі зараженими віспою мавп, вакциною проти віспи, яка, як вважається, знижує ймовірність захворіти на 85% і може покращити прогноз перебігу хвороби у перші дні після інфікування.

Учасники наради констатували, що це найбільший і найпоширеніший спалах віспи мавп, який коли-небудь бачили в Європі. Проте вчені дійшли висновку, що не слід очікувати переростання спалаху хвороби в пандемію, як було з COVID-19. Адже, за їхнім твердженням, вірус не поширюється так легко, як SARS-COV-2. Мавпяча віспа переважно є легким вірусним захворюванням, що характеризується симптомами лихоманки, а також характерним горбистим висипом.

Натомість регіональний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я в Європі Ханс Клюге заявив, що у найближчі кілька місяців число випадків захворювання рідкісним вірусом віспи мавп може збільшитися.

"Оскільки ми вступаємо в літній сезон в Європейському регіоні з масовими зборами, фестивалями і вечірками, я стурбований тим, що передача може прискоритися, оскільки випадки захворювання, які виявляються зараз, відносяться до тих, хто веде активний статевий спосіб життя, а симптоми багатьом незнайомі", - зазначив Клюге.

Симптоми, шляхи передачі, діагностування вірусу

У зв'язку з поширенням мавпячої віспи у світі, МОЗ зібрало всю відому на сьогодні інформацію стосовно цього захворювання: як передається хвороба, які ознаки та симптоми має, яка профілактика і діагностування віспи мавп.

Отже, у період проникнення до організму людини мавпяча віспа супроводжується такими симптомами:

  • гарячка,
  • сильний головний біль,
  • збільшення лімфатичних вузлів,
  • біль у спині, м'язах,
  • сильна слабкість.

Вказані симптоми можуть тривати до 5 днів, після чого починається період висипання.

"У 95%, випадків висипка виникає на обличчі, а потім поширюється на інші частини тіла", – кажуть у МОЗ.

Крім того, у разі інфікування під час статевого контакту, первинним місцем появи висипу можуть бути статеві органи.

"До повного зникнення кірочок, які виникають внаслідок висипання, може пройти до трьох тижнів. У деяких пацієнтів може спостерігатися збільшення лімфатичних вузлів", – попереджають у відомстві.

Інфікування мавпячою віспою відбувається в результаті прямого контакту з:

  • кров'ю,
  • біологічними рідинами,
  • ураженою шкірою або слизовою інфікованих людей чи тварин,
  • під час вживання в їжу м'яса інфікованих тварин, яке не було термічно оброблене належним чином.

Передача мавпячої віспи від людини до людини відбувається за певних умов. Зокрема, людина може інфікуватися від хворого внаслідок тісного контакту:

  • з інфікованими виділеннями з дихальних шляхів,
  • з ушкодженими ділянками шкіри хворого,
  • з предметами, біологічними рідинами або матеріалами з осередків ураження хворої людини,
  • через плаценту.

Найбільший ризик захворіти мають члени однієї родини, а також медичні працівники, якщо не дотримуватимуться правил контакту з пацієнтом.

Інкубаційний період від часу інфікування до появи симптомів становить від 6 до 16 днів, однак може коливатися в діапазоні від 5 до 21 дня.

Для профілактики мавпячої віспи у МОЗ назвали такі базові способи:

  • уникнення тісного контакту з інфікованими,
  • ретельне миття рук,
  • заходи епідемічного нагляду та оперативне виявлення нових випадків.

Діагностувати мавпячу віспу можна за допомогою спеціального ПЛР-тестування. Для цього у потенційного хворого досліджують вміст або покриви висипання.

Чи існує вакцина від мавпячої віспи

Наразі не існує доведеного безпечного лікування вірусу віспи мавп. Як вже говорилося, фахівці обговорюють можливість щепити людей, які контактували з інфікованими, вакциною проти натуральної віспи Bavarian Nordic, відомою як Jynneos у США та Imvanex у Великій Британії.

Дані показують, що ця вакцина знижує ризик захворювання людини на 85%. Якщо людина отримує укол протягом 4 днів після зараження, вакцина може змінити перебіг інфекції та покращити прогноз.

"Вірус натуральної віспи, мавпячої та коров'ячої викликають перехресний імунітет. Тобто якщо ви були щеплені, або ж хворіли хоч якимсь вірусом віспи, то це викликає захист від інших. Вакцина проти коров'ячої віспи є, але питання у тому, кого в першу чергу щепити та у якому віці. Напевно, що це варто робити у дитинстві, але що робити з дорослими?", – сказала в коментарі "Апострофу" доктор медичних наук, завідувачка відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л.В. Громашевського Алла Мироненко.

Чи варто буде поновлювати щеплення від віспи - має вирішуватися колегіально та з урахуванням усіх необхідних даних, щодо поширення цієї хвороби, вважає відома вірусологиня.

Чи варто непокоїтися

Детально, чому дане захворювання настільки непокоїть світ, на свої сторінці у Facebook написала головна інфекціоністка України, професорка та заслужена лікарка Ольга Голубовська. За її словами, ліквідація натуральної віспи та скасування вакцинації проти неї сприяє появі входження поксвірусів від тварин у людську популяцію, про що неодноразово говорили на лекціях навіть студентам.

"По-друге, за оцінками, на сьогодні менше однієї з трьох осіб мають імунітет до натуральної віспи, а багаторазові пасажі вірусу через організм неімунної людини можуть надавати йому нових патогенних властивостей, більш агресивних (як приклад - SARS-CoV-2), і ми можемо повернути людству іншу віспу в новому вигляді", - розповіла інфекціоністка.

По-третє, засобів противірусної терапії нині немає.

"Хоча FDA затвердили нещодавно ліки на лікування натуральної віспи - TPOXХ. Чи буде воно чи інші засоби для лікування натуральної віспи (наприклад, метисазон) ефективним - велике питання", - уточнює фахівчиня.

По-четверте, вірус справді швидко поширюється за весь час спостереження.

З цим погоджується і Алла Мироненко. Поширення є і міграційні процеси зараз не такі, як були раніше, але ризик існує. Проте вірусологиня просить не панікувати, адже вірус мавпячої віспи не такий летючий, як грип, кір чи коронавірус, тому є час аби все детально проаналізувати та запобігти масовому поширенню та прийняти відповідні рішення. Водночас, варто бути на сторожі.

"Цей вірус передається повітряно-крапельним шляхом, тому якщо ви сумніваєтеся, знаходитеся у громадських місцях, то є для усіх нас звична під час пандемії коронавірусу маска, вона може убезпечити від зараження", – рекомендує Мироненко.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів