RU  UA

Понеділок, 29 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

В Україні з'явиться таблетки для лікування коронавірусу: яка їх ефективність і як отримати

Очікується поставка більше 300 тисяч курсів препарату "Молнупіравір"

Очікується поставка більше 300 тисяч курсів препарату "Молнупіравір" Molnupiravir Фото: Getty images

Міністерство охорони та здоров'я України зареєструвало препарат "Молнупіравір" американської компанії Merck&Co для екстреного використання. Вже зовсім скоро Україна отримає більше 300 тисяч курсів препарату для лікування коронавірусу. Наскільки ефективними є ці таблетки, як їх можна отримати та коли варто приймати - з'ясовував "Апостроф".

Дія та ефективність

"Молнупіравір" — це противірусний препарат, що запобігає середнім, тяжким та летальним захворюванням на COVID-19.

Як пояснив перший заступник міністра охорони здоров'я Олександр Комаріда, препарат блокує фермент, потрібний вірусу для відтворення генетичного коду. Це має запобігти розмноженню вірусу та знизити ризик важкого перебігу хвороби.

За даними компанії Merck, у третій стадії клінічних випробувань таблеток взяли участь 775 пацієнтів. За умовами пацієнти повинні мати діагноз COVID-19 від легкого до помірного ступеня тяжкості з проявом симптомів протягом п’яти днів. Також учасники експерименту мали бути невакциновані та належати до груп високого ризику — літні люди, з діабетом, ожирінням чи серцево-судинними захворюваннями.

Дослідження Merck показали, що ліки вдвічі зменшують ймовірність госпіталізації або смерті при захворюванні COVID-19. Серед пацієнтів, які приймали "Молнупіравір", лише 7,3% були госпіталізовані впродовж 30 днів після діагностування. Серед пацієнтів, які отримували плацебо, цей показник склав 14,1%. Під час лікування ніхто з людей, що приймали ліки, не помер від коронавірусу, у порівнянні з 8 смертельними випадками серед тих, хто приймав плацебо.

Як отримати

Як повідомляв Олександр Комаріда, МОЗ завчасно почав готуватися до чергової хвилі ковіду, тому ще минулого року представники відомства почали перемовини щодо закупівлі 300 тис. курсів препарату "Молнупіравір".

А голова МОЗ Віктор Ляшко, у ході брифінгу за підсумками засідання Ради національної безпеки та оборони 24 січня, заявив, що препарат в Україні буде вже зовсім скоро.

"Після реєстрації очікується в десятиденний термін його поставка в Україну і передання на лікування на амбулаторному етапі, оскільки цей препарат запобігає переходу хвороби в більш тяжкі стани, які будуть потребувати госпіталізації", — сказав він.

В МОЗ "Апострофу" повідомили, що препарат для пацієнтів буде безоплатним, але тільки за призначенням лікаря. У вільному доступі в аптеках цих курсів не буде.

Як приймати

Як зазначають у Великій Британії, яка першою схвалила екстрене використання "Молнупіравіра", найбільш ефективним засіб вважається в перші п'ять днів захворювання. Тому його рекомендується приймати на самому початку хвороби, коли проявилися перші симптоми коронавірусу. На стадії госпіталізації препарат майже не допомагає.

Ліки, що випускаються у вигляді капсул, слід приймати двічі на день протягом 5 днів.

Що кажуть лікарі

Поки "Молнупіравір" не використовувався в Україні, тому оцінити його ефективність вітчизняні медики не мали змоги. Проте вони сподіваються, що препарат дійсно допоможе пацієнтам легше переносити симптоми ковіду, а найголовніше – знизять смертність серед хворих на коронавірус. Наразі це як ніколи актуально, тому що в Україні поширюється новий штам коронавірусу "Омікрон". Тільки за 26 січня в країні було зафіксовано 32 393 нових підтверджених випадків коронавірусної хвороби COVID-19, що є абсолютним рекордом за весь час пандемії. Померло – 154 особи.

А от там, де препарат вже був схвалений для екстреного використання: Європейський Союз, США, Британія, Японія та доступний для пацієнтів, кажуть, що результати досліджень дійсно вражають. А самі ліки зможуть допомогти "змінити правила гри" у боротьбі з пандемією.

"Це найбільш вражаючий результат на моїй пам’яті, коли перорально доступні ліки використовуються для лікування хвороб, спричинених респіраторним патогеном. Я думаю, що отримання пероральних таблеток, які можуть пригнічувати реплікацію вірусу - дійсно змінить правила гри", – сказав CNN доктор Скотт Готліб, колишній комісар Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США.

Голова Комісії з лікарських засобів Великої Британії, клінічний фармаколог та генетик Мунір Пірмохамед каже, що "Молнупіравір" стане ефективним засобом у боротьбі з коронавірусом.

"У ході клінічних випробувань "Молнупіравір" було визнано ефективним у зниженні ризику госпіталізації або смерті для негоспіталізованих осіб з груп ризику з легкою та середньою тяжкістю COVID-19 на 50%. На основі цих та інших даних, які були ретельно розглянуті Комісією та її експертною групою, стало зрозуміло, що препарат є ще одним безпечним та ефективним засобом, який допоможе нам у нашій боротьбі з COVID-19", – сказав він.

Директорка Центру оцінки та досліджень лікарських засобів FDA Патріція Каваццоні вважає, що препарат буде корисним для тих, хто через протипоказання не може вакцинуватися від коронавірусу. До того ж це значно розширить можливості лікування ковіду та запобігання смерті у хворих.

"Застосування "Молнупіравіру" обмежено ситуаціями, коли інші схвалені FDA методи лікування COVID-19 недоступні або не підходять з клінічної точки зору, і буде корисним варіантом лікування для деяких пацієнтів з COVID-19 з високим ризиком госпіталізації або смерті. Оскільки нові варіанти вірусу продовжують з'являтися, дуже важливо розширити арсенал засобів лікування COVID-19 у країні, використовуючи дозвіл на екстрене використання, продовжуючи при цьому отримувати додаткові дані щодо їх безпеки та ефективності", – пояснила вона.

Головний імунолог Сполучених Штатів Америки Ентоні Фаучі привітав компанію з успішними результатами випробувань. За його словами, побачені дані були "справді досить вражаючими".

Але в той же час він закликав американців, які ще сумніваються в доцільності щеплення, не покладатися на експериментальні ліки від Merck замість імунізації.

"Ви чули цифри. Препарат знизив ризик госпіталізації та смерті на 50%. Ви знаєте, як зменшити ризик на 100 відсотків? Не заразитися, в першу чергу", - підсумував Фаучі.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів