RU  UA

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Здоров'я

Коронавірус на "Омікроні" не зупиниться, далі буде небезпечніше - заслужений медик

Іван Сорока розповів, що відомо сьогодні про "Омікрон"

Іван Сорока розповів, що відомо сьогодні про "Омікрон" Іван Сорока Фото: Апостроф / Дмитро Олійник

Вірус SARS-CoV–2 має високу схильність до мутацій, й "Омікрон", який активно поширюється світом, не останній варіант коронавірусу, з яким стикнеться людство. Тому зусилля вчених мають бути спрямовані на те, щоби створити вакцину, яка буде відповідати за імунітет проти всіх коронавірусів. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів заслужений працівник охорони здоров'я, президент Українського медичного клубу ИВАН СОРОКА.

— Новий штам вірусу "Омікрон" лякає вас особисто?

— Особисто мене як лікаря завжди тривожить поява нових збудників. Ми маємо розуміти, що вірус SARS-CoV–2 надзвичайно швидко змінює свою генетичність. Якраз вірус "Омікрон" є найбільш мутований і S-білок — спайковий білок за допомогою якого вірус проникає в клітини людини — має 32 мутації. Це надзвичайно багато.

Але перші наукові дані показують те, що цей вірус має таку саму клінічну картину, як і інші види коронавірусу, але має більшу заразність.

— Тепер нам щоразу під кожен новий варіант вірусу вакцинуватися?

— Це дуже складне питання. Тепер спрямування науковців буде націлене на те, щоби зробити вакцину до загальних білків коронавірусу, які відповідають за проникнення в клітини людини. Тобто це буде не тільки спайковий білок, а й оболонка.

Зараз у світі використовується декілька типів вакцин: інактивовані, векторні та мРНК. Але вони розроблені під конкретний вірус. Насправді, треба зараз працювати над створення вакцини, яка буде відповідати за імунітет проти всіх коронавірусів.

— Є різні конспірологічні думки щодо вакцинації, наприклад, що вагітним не можна вакцинуватися, це правда?

— Я як лікар рекомендую вакцинуватися людям, які ще не хворіли, та тим, хто має супутні захворювання. Насамперед це люди віку 60+ із супутніми патологіями: гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом, бронхіальною астмою, стенокардією, серцево-судинною патологією, патологією опорно-рухового апарату. Вони зазвичай важче переносять коронавірусну хворобу, у них загострюються супутні хвороби, і їх важче лікувати.

Щодо вагітних, то все залежить від типу вакцини. Наприклад, CoronaVac не був досліджений на вагітних, тому цим препаратом не вакцинують. А от мРНК-вакцини проходили певні дослідження, які показують безпечність використання цих вакцин у вагітних.

Як лікар я б рекомендував робити вакцинацію у 2–3 триместрі, після того, як пройдуть основні закладки. Тому що все ж таки маємо розуміти плюси й мінуси цього процесу. На жаль, і в Україні, й у світі ми втрачаємо дуже багато вагітних, які захворіли на коронавірусну хворобу. Тому рішення про вакцинацію має бути свідомим. Загалом, я рекомендую вакцинуватися і всі мої пацієнти в більшості так і роблять.

— Розкажіть детальніше про цей штам "Омікрон". Чому настільки багато мутацій?

— Це пов’язано з еволюційним процесом. По-перше, це вірус, який доволі швидко розповсюдився по всій популяції. З іншого боку, кожен вірус для того, щоби залишитися, щоби передати свій генетичний потенціал, має зробити так, щоб, з одного боку, інфікувати якомога більше людей, а з іншого боку, їх не вбити. Якщо б цей вірус вбивав — то людина не могла б передати цю інфекцію далі.

Якщо ми подивимося на еволюцію людини, то зараз ми не такі, як були 200 чи 400 років тому. Змінюються певні гени, і, якщо ми кажемо про наш генетичний матеріал, то наш геном складається з загального геному приматів. Також у нашому геномі є певні вірусні та бактеріальні частки. Ми можемо бути на якийсь відсоток схожими зі звичайними комарами чи рептиліями. Тобто це є процеси еволюції. Еволюція не є сталою, вона завжди знаходиться в стані прогресу. І ми маємо розуміти, що люди через кілька тисячоліть будуть у генетичному матеріалі відрізнятися від сталого генетичного матеріалу сучасної людини.

— Які є особливості в лікуванні заражених новим штамом?

— Я спілкувався зі спеціалістами зі США та Канади, які мають уже досвід лікування цієї хвороби, і вони запевняють, що лікування таке ж саме, як і від тих вірусів, які ми маємо на сьогодні.

Та все ж наголошую на тому, що зараженню можна запобігти, дотримуючись протиепідемічних заходів: маска, санітайзер, дотримання гігієни та кварцування приміщень. Наступне — це здоровий спосіб життя, фізичні навантаження та позитивні емоції. Коли ми свій імунітет готуємо — вірусу буде важче проникнути та завдати шкоди нашому організму.

— Які ще є дані про перебіг цього штаму і який рівень смертності?

— Поки відомо, що цей вірус розповсюджується швидше. Про летальність буде відомо десь через кілька тижнів, я думаю. Ми зараз знаходимося на початку епідемічного процесу цього вірусу й будь-які розумні методи блокування розповсюдження будуть прийнятними також в Україні.

— А чому саме Африка стала осередком мутації цього нового штаму?

— Зараз там трошки інша, скажімо, кліматична ситуація, різні категорії людей. Африка стала місцем, де більше людей мають можливість наразитися на вірус, тому що мала кількість людей вакцинована й більше можливостей для генетичного розмаїття.

— Чи мутує вірус швидше при взаємодії європейців із представниками інших континентів?

— Так, проходить обмін генетичного матеріалу і якраз виникають такі речі. Але це говорить про те, що в коронавірусу надзвичайно високий потенціал до мутацій, й "Омікрон" буде не останнім. Ми маємо бути готовими до появи нових мутацій, які можуть бути небезпечнішими.

Зараз зусилля науковців мають бути спрямовані на те, щоб убезпечити людей — розробка вакцин та препаратів, які вбивають вірус і не дають можливості розвиватися в організмі людини.

— Чи будуть від коронавірусу вакцинуватися так як від грипу?

— Так, ще півтора роки назад я говорив про те, що, найімовірніше, коронавірусна хвороба стане сезонною хворобою. І тоді, можливо, нам доведеться щороку щепитися новими вакцинами проти циркулюючих штамів коронавірусу.

— В мене є друг, який зробив дві дози вакцини й через місяць дуже важко захворів на ковід.

— На жаль, таке також зустрічається, але в більшості випадків вакциновані переносять цю хворобу з мінімальними наслідками для себе.

— А чому людина так часто може хворіти? Навіть по 3 рази.

— Це знову ж говорить про те, що вірус змінюється, й імунна система людини не встигає підготуватися до всіх його мутацій. Та різні люди хворіють по-різному. Більшість вакцинованих не хворіє, але якщо в людини є патологія імунної системи, то іноді і вакцини не допомагають.

Є люди, які перехворіли, і мають так звану природню вакцинацію. Більшість моїх пацієнтів, які перехворіли, не захворіли вдруге. Це також говорить про сталий імунітет після перенесеної хвороби.

Це потрібно досліджувати для того, щоб економити ресурси і вакцинувати спочатку людей, які цього потребують — це люди із груп ризику. А також ті, чия робота пов’язана з постійними контактами: лікарі, продавці, журналісти, поліцейські, транспортники, вчителі та інші.

— Як швидко людина втрачає антитіла після хвороби?

— Якщо ми кажемо про швидку реакцію, то перші ефективні антитіла ми бачимо за кілька тижнів, а за місяць людина стає вже досить захищеною. Але це все індивідуально. І після вакцинації, і після захворювання, усе залежить від того, чи достатньо працюють процеси формування кліткового й гуморального імунітету в організмі людини.

У світі проводять багато досліджень, вивчають імунітет людей, які вакциновані і хворіли, чи вакциновані й не хворіли, або хворіли й не вакциновані. Я сподіваюся, що через кілька місяців ми будемо бачити дуже серйозні наукові дослідження, які покажуть ефективність імунітету в цих категорій людей.

Але загалом хочу сказати, що й ті, хто перехворів, і хто вакцинувався, мають доволі сталий імунітет. Та треба дочекатися результатів досліджень.

— Наскільки ефективна бустерна вакцинація?

— Це загальна світова практика й модель. Як лікар я вважаю, що, можливо, ця бустерна доза не буде показана абсолютно всім людям. Кожна людина, її організм, — індивідуальні. Тому тут також мають бути грунтовні дослідження.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Схеми у Helsi: як в Україні лікарі надають фейкові послуги

У медичній системі Helsi почастішали випадки внесення фейкових візитів та медуслух до карт пацієнтів

Новини партнерів