RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Новий штам "Омікрон": у чому небезпека та як боротися з вірусом

Як протидіятимуть вкрай небезпечному вірусу в Україні та світі

Як протидіятимуть вкрай небезпечному вірусу в Україні та світі Фото: Getty images

Поки весь світ бореться з наслідками коронавірусу "Дельта", в Південній Африці виявили новий штам вірусу, який вже почав поширюватися по континентах. Мутований коронавірус, що отримав назву "Омікрон", оцінюється ВООЗ як "вкрай небезпечний". Однак даних про штам поки що не багато. Що про нього відомо на даний момент - дізнавався "Апостроф".

Як з'явився

Новий штам коронавірусу B.1.1.529 вперше було виявлено у зразках, зібраних 11 листопада у Ботсвані та 14 листопада у ПАР. 26 листопада Всесвітня організація охорони здоров'я кваліфікувала новий штам коронавірусу SARS-CoV-2 під назвою "Омікрон". До речі, за традицією, нові варіанти вірусу називають літерами грецького алфавіту, але в цьому випадку ВООЗ пропустила дві літери Nu і Сі. У першому випадку назва "ню" співзвучна зі словом "new" - "новий". А літеру "ксі" вирішили пропустити через схожість її з китайським прізвищем Xi - "Сі", яке носить і голова КНР Сі Цзіньпін.

Одна з гіпотез виникнення "Омікрона" була озвучена главою технічної групи підрозділу надзвичайних захворювань ВООЗ Марією Ван Керкхове газеті Financial Times: джерелом міг бути пацієнт із ослабленим імунітетом, який повністю не вилікувався від попереднього варіанту коронавірусу. За версією експерта, вірус тривалий час перебував в організмі, завдяки чому він реплікувався.

Перший інфікований за межами ПАР був виявлений в Ізраїлі 25 листопада, його до країни привіз турист із Республіки Малаві. Протягом кількох наступних днів випадки зараження "Омікроном" виявили у Британії, Німеччині, Італії, Чехії, Ізраїлі, Австралії, Нідерландах, Данії, Канаді та Португалії. Усі інфіковані прибутки із різних країн Африки.

В Україні поки що не фіксували новий штам коронавірусу "Омікрон", про що 29 листопада на брифінгу заявив голова МОЗ Віктор Ляшко. Він додав, що Україна готується до можливої появи нового варіанту вірусу, у зв'язку з чим уряд вирішив надати додатково 67 мільйонів гривень на закупівлю ПЛР-систем, які зможуть виявляти "Омікрон". До того ж усі зразки, що не відповідають штаму "Дельта", будуть аналізуватися у Центрі громадського здоров'я.

При цьому епідеміолог Людмила Мухарська не відкидає, що новий штам вже є в Україні, але все це потрібно підтвердити лабораторними дослідженнями.

"Якщо за такий короткий проміжок часу цей новий штам виявили у багатьох країнах Європи, то не виключено, що він уже з'явився в Україні. Але, напевно, ми знати не можемо, бо поки що не проводили необхідні дослідження. Можливо, вибіркові дослідження проводяться, але вибіркові не завжди можуть на 100% "ухопити" вірус, якщо він є. Тому робити дослідження необхідно, та проводити моніторинг ситуації", - сказала експертка у коментарі "Апострофу".

Фото: Getty images

Країни закриваються від Африки

У зв'язку з досить швидким поширенням африканського штаму коронавірусу, авіасполучення з ПАР та сусідніми країнами припинили десятки держав: Бразилія, Таїланд, Сінгапур, Туреччина, Саудівська Аравія, Бахрейн, Йорданія, Ізраїль, Швейцарія, Німеччина, Чехія, Мальдіви, Філіппіни також Єгипет, Марокко та Ангола.

Такі дії викликали стурбованість у регіонального директора Всесвітньої організації охорони здоров'я в Африці Матшідісо Моеті. Вона закликала країни всього світу не вводити заборони на польоти для країн південної Африки, оскільки обмеження на поїздки не зіграють великої ролі у зниженні поширення "Омікрона", але можуть суттєво позначитися на рівні життя африканців.

Моеті наголосила, що заборони мають бути науково обґрунтованими відповідно до Міжнародних медико-санітарних правил, які є юридично обов'язковим інструментом для більш ніж 190 країн.

В Україні ж Кабмін ухвалив рішення повернути самоізоляцію для тих, хто повертається з таких країн Південної Африки, як: ПАР, Республіка Ботсвана, Зімбабве, Намібія, Королівство Лесото, Королівство Есватині, Республіка Мозамбік. Для мандрівників, які провели у відповідних країнах понад 7 днів протягом останніх 14 днів, потрібно пройти 14-денну самоізоляцію.

Людмила Мухарська підтримує такі дії українського уряду, проте наполягає на тому, що самоізоляція не має бути формальним заходом. За її виконанням повинен вестись контроль, інакше ефекту від цього не буде.

Крім того, медик вважає, що з епідеміологічної точки зору було б непогано проводити тестування тих, хто повертається з країн із високим рівнем небезпеки.

"Потрібно проводити лабораторні дослідження, щоб розуміти, який варіант вірусу у нас превалює, і чи є у нас новий варіант. Проводити вибірковий відбір біологічних матеріалів у людей, які перетинають кордон із країн, де вже поширений цей вірус, та проводити секвенування цього матеріалу", – каже вона.

Наскільки небезпечний новий штам

"Омікрон" відрізняється від попередніх варіантів великою кількістю нових мутацій, понад 30 з яких перебувають у білку шипа коронавірусу (spike-protein, або S-білок). У "Дельти" їх було 8. Серед головних побоювань вчених - стійкість "Омікрона" до імунітету щеплених і тих, хто вже перехворів на коронавірус. Попередні дані також вказують на те, що він може бути заразнішим в порівнянні з іншими варіантами.

Перше зображення нового варіанту коронавірусу змогли отримати італійські вчені. На ньому схематично зображено шиповий білок вірусу, який взаємодіє із клітинами організму людини. Червоні та помаранчеві ділянки на схемі – це ті частини вірусу, які зазнали мутацій. Сіра частина вірусу на зображенні не схильна до змін.

Після побіжного вивчення, ВООЗ оцінила небезпеку штаму коронавірусу "Омікрон" як "вкрай високу". У доповіді міжнародної організації зазначено, що мутації, які можуть зробити новий штам більш заразним, ніж інші, роблять дуже високою ймовірність того, що новий штам швидко пошириться світом.

Однак на сьогодні дослідження ще тривають, точніші дані ВООЗ має намір отримати вже протягом одного-двох тижнів. Поки що експерти ще не знають, чи викликає штам більш тяжкий перебіг хвороби COVID-19 порівняно з іншими штамами.

У свою чергу компанії Pfizer BioNTech та Moderna вивчають можливість своїх вакцин протистояти "Омікрону". На дослідження піде кілька тижнів, проте компанії вже заявили про готовність адаптувати вакцину до нового штаму вже протягом шести тижнів, якщо буде така необхідність. А протягом 100 днів країни матимуть змогу отримати партії препаратів, які краще захищають від нового штаму.

Симптоми "Омікрону"

Симптоми нового штаму коронавірусу описала глава Південноафриканської медичної асоціації, лікар загальної практики Анжеліка Кутзі. Ще на початку листопада до неї почали звертатися пацієнти з нетиповими для коронавірусу симптомами. Проте тестування показувало, що вони хворі на COVID.

За словами медика, серед них були молоді люди, які скаржилися на сильну стомлюваність . А також шестирічна дитина з дуже високою частотою пульсу . Але ніхто з хворих не втратив смаку чи нюху. Лікар описала симптоми як легші, порівняно з тими, що вона лікувала раніше.

Це, звичайно, вселяє надію, що "Омікрон" менш небезпечний за "Дельту", але Кутзі зазначає, що всі її пацієнти були здоровими, тому хвороба у них протікає легко. Але вона хвилюється, що новий варіант все ще може набагато важче вражати людей похилого віку з супутніми захворюваннями.

Фото: Getty images

Вакцинація, карантин та тестування

Новий штам коронавірусу "Омікрон" викликав занепокоєння в європейських країнах, у зв'язку з чим Європейський центр із запобігання та контролю захворювань (ECDC) опублікував рекомендації, як можна протистояти цьому штаму вже зараз.

Насамперед центр наполягає на продовженні вакцинації ще не щеплених людей, або щеплених лише однією дозою. У пріоритеті щеплення мають отримати літні люди з групи ризику та медичні працівники.

Крім того, Національна технічна консультативна група з імунізації (NITAG) повинна розглянути введення бустерної дози для людей віком від 40 років, особливо тих, хто належить до групи ризику.

По-друге, проводити регулярне тестування на коронавірус, а також здійснювати секвенування геному (метод визначення первинної структури ДНК - "Апостроф"), щоб розуміти, який штам циркулює у регіоні.

По-третє, ECDC рекомендує дотримуватися карантинних заходів навіть у країнах з високим відсотком вакцинованих: обов'язкове носіння масок, дистанційну роботу для офісів, зменшення скупчень людей у громадському транспорті, дотримання заходів гігієни, обмеження кількості людей на громадських заходах.

У США також стурбовані появою нового варіанта коронавірусу. Директор американського Національного інституту алергічних та інфекційних захворювань доктор Ентоні Фаучі впевнений, що існуючі вакцини, швидше за все, забезпечать певний ступінь захисту від важких випадків COVID-19. Він також наголосив, що ревакцинація може забезпечити найнадійніший захист від штаму "Омікрон".

Незважаючи на те, що ефективність наявних вакцин проти нового варіанту вірусу ще не доведена, Людмила Мухарська також вважає, що введення третьої дози може спричинити сильнішу імунну відповідь. Це необхідно, принаймні, для боротьби з тими штамами, які вже циркулюють у нашій країні. Крім того, якщо буде доведено ефективність бустерної дози наявними вакцинами, це може сприяти якнайшвидшому впровадженню цієї практики в Україні.

"Ми, на жаль, дуже часто йдемо на крок позаду інших країн Європи. Ці профілактичні заходи мали впроваджуватися заздалегідь. Багато європейських країн запровадили бустерну дозу для певних груп населення, а ми чомусь це можемо зробити лише після вакцинації 50-60% населення. Але ж є багато людей, які були вакциновані ще навесні, і це люди похилого віку та люди з групи ризику, які вже готові робити цю третю дозу. Можливо, ця ситуація підштовхне наших чиновників, і вони унормують введення цієї бустерної дози", – зазначила епідеміолог.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Новини партнерів