RU  UA

Понеділок, 29 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Ви ще не хворіли на коронавірус? Тоді до вас йде "Омікрон"

Вчені назвали варіанти розвитку подій із коронавірусом

Вчені назвали варіанти розвитку подій із коронавірусом Фото: Getty images

Новий штам коронавірусу "Омікрон" викликав сплеск захворюваності у різних країнах світу. Кількість інфікованих б'є рекорди, проте дослідження говорять про те, що летальність від вірусу, що домінує останнім часом, набагато менша порівняно з його агресивним попередником - "Дельта"-штамом. Більше того, ті, хто перехворів на "Омікрон", виробляють імунітет і проти коронавірусу "Дельта". Чи зможе новий штам вірусу "перевести" пандемію COVID-19 в ендемію та покінчити з обмеженнями – дізнавався "Апостроф".

Блискавичний "Омікрон"

Новий штам вперше був виявлений наприкінці листопада 2021 року в ПАР, а пізніше його зафіксували і в інших країнах Африки: Ботсвані, Зімбабве, Намібії, Лесото, Есватіні та Мозамбіку.

Буквально за кілька тижнів вірус поширився на інші континенти. Його виявили також у Бельгії, Гонконгу, Ізраїлі, Португалії та Великій Британії. Незважаючи на вжиті жорсткі заходи щодо недопущення поширення "Омікрону" в різних країнах - тимчасову заборону на авіасполучення з країнами Африки, обов'язкове тестування та ізоляція прибулих із країн, де вже циркулював вірус та інші карантинні обмеження - хворих почали виявляти в різних країнах світу.

Головною особливістю нового штаму стала його велика заразність і вміння обходити імунітет щеплених і тих, хто перехворів на коронавірус. В описі МОЗ України йдеться про те, що "Омікрон" у 2,9 рази заразніший за "Дельту". Це дуже добре встигли на собі відчути США, де 3 січня виявили рекордну за весь час пандемію кількість випадків захворювання на коронавірус — понад мільйон людей за добу. І Франція, де 16 січня зареєстрували понад 278 тисяч нових випадків зараження COVID-19, що є найвищим показником з початку пандемії.

В Україні також почався сплеск захворюваності, за даними МОЗ на 20 січня, за добу заразилися коронавірусом 18 479 людей. При тому, що днем раніше було 12 815 нових випадків COVID-19 за добу.

На сьогодні ж високий рівень інфікування (понад 100 тис. на добу) залишається у США, Індії, Італії, Аргентині, Франції та Бразилії. А за словами директора Європейського регіонального бюро ВООЗ Ханса Клюге, більше половини населення Європи буде інфіковано варіантом "Омікрон" вже до кінця лютого.

Схоже на ГРВІ

Перші симптоми "Омікрона" були описані главою Південноафриканської медичної асоціації, лікарем загальної практики Анжелікою Кутзі. Головними помітними симптомами медик тоді назвала сильну стомлюваність та прискорений пульс у інфікованих. Вона ж і повідомила, що сама хвороба при "Омікроні" у пацієнтів протікає легше, ніж у інфікованих "Дельтою".

За інформацією МОЗ, є дані, які вказують на зниження ризику госпіталізацій серед інфікованих цим штамом. Порівняно зі штамом "Дельта", випадки захворювання на "Омікрон" мають на 15-20% менший ризик будь-якої госпіталізації та на 41% менший ризик госпіталізації з перебуванням протягом однієї або більше ночей у лікарні. Також є дані про те, що ризик потрапляння у відділення екстреної допомоги або госпіталізації для "Омікрону" наполовину менший, ніж для "Дельти".

Крім того, вчені з ПАР заявили, що рівень смертності під час хвилі епідемії, викликаної штамом "Омікрон", був на 75% нижчим, ніж під час інших хвиль. Це видно і за статистикою летальності у різних країнах. Так, наприклад, у Франції за рекордного інфікування за добу в 278 тисяч людей було зафіксовано всього 98 смертей. Проте високим рівень смертності залишається у Росії, Америці та в Індії.

Основними симптомами "Омікрону", які опублікувало МОЗ, виділяють такі:

  • нежить (73%);
  • головний біль (67,5%);
  • втома (63,5);
  • чхання (60%);
  • біль у горлі (59,6%);
  • кашель (43,5%);
  • хрипкий голос (35,7%);
  • озноб або тремтіння (30%);
  • лихоманка (29,4%);
  • втрата/спотворення нюху та/або смаку (23,7%).

Симптоми "Омікрону" Фото: МОЗ України

"Незважаючи на те, що симптоми "Омікрону" здаються схожими на застуду, новий штам також може викликати тривалі наслідки для здоров'я, госпіталізацію та летальні випадки. Через стрімке поширення "Омікрону" в небезпеці ті, хто не пройшов принаймні базового курсу вакцинації проти COVID-19", - пише прес-служба МОЗ.

У відомстві також просять українців за появи будь-яких симптомів ГРВІ звертатися до свого сімейного лікаря, щоб отримати направлення на ПЛР-тест.

"Омікрон" закінчить пандемію?

За місяць спостереження вчені з Південної Африки дійшли до висновку, що штам коронавірусу "Омікрон" може витіснити штам "Дельта". Все тому, що зараження новим штамом значно збільшує імунітет до старого.

За даними авторів, після зараження "Омікроном" імунний захист проти цього штаму зростав у 14 разів, а проти "Дельти" – у 4,4 рази.

Якщо "Омікрон" дійсно виявиться менш патогенним, ніж "Дельта", і зможе витіснити цей штам, це призведе до того, що частота тяжкого захворювання на коронавірус буде знижена і сам вірус стане менш небезпечним для людей.

Як уже говорилося, новим штамом ймовірно перехворіє велика кількість людей. На думку керівника відділу вірусології берлінської клініки Charitе Крістіана Дростена, це призведе до природного створення колективного імунітету .

"У довгостроковій перспективі ми не можемо підтримувати імунний захист всього населення за допомогою повторної вакцинації кожні кілька місяців. Вірус має це зробити", – сказав Дростен.

При цьому вчений наголошує, що це не означає, що від вакцинації варто відмовлятися взагалі. Адже вона допомогла суттєво знизити смертність від коронавірусу, особливо серед людей похилого віку.

Зараз, за його словами, відбуваються процеси, які незабаром призведуть до припинення пандемії та переходу до "ендемічної фази", причому це відбудеться вже у 2022 році. Незважаючи на те, що наступної зими вчений прогнозує новий сплеск захворюваності, можна буде оголосити про завершення пандемії.

Такої думки дотримується і генеральний директор Pfizer Альберт Бурла. В ефірі одного з французьких телеканалів він заявив, що хоча коронавірус і далі циркулюватиме по планеті, обмежень, пов'язаних з пандемією, стане набагато менше.

"Цьогорічна хвиля стане останньою з такою великою кількістю обмежень", - сказав Бурла.

Що ж до вакцинації, то гендиректор Pfizer припускає, що вона стане щорічною, як і у випадку з грипом.

"Ми перейдемо до формату, який передбачає по одній дозі на рік, за винятком людей зі зниженим імунітетом, яким, можливо, потрібно буде щеплюватися раз на квартал", – зазначив він.

Фото: УНІАН

Втім, це лише один із сценаріїв, який розглядається фахівцями, сказала у коментарі "Апострофу" епідеміолог Людмила Мухарська.

"Це один із варіантів розвитку подій у майбутньому, але стверджувати це поки що рано. Справді, "Омікрон" починає домінувати у багатьох країнах світу, і він дійсно поступово витісняє "Дельту". Але це ще не у всіх країнах сталося, у деяких ще превалює" Дельта". Крім того, чи замінить "Омікрон" на "Дельту", остаточної відповіді немає", – пояснює вона.

Це оптимістичний сценарій, але існує ще один, песимістичний – поява нового штаму коронавірусу.

"Ніхто не виключає появу нових штамів. Тоді, знову ж таки, ніхто не може сказати, наскільки швидко це припиниться і чи припиниться взагалі", - говорить "Апострофу" імунолог Алла Волоха.

Про це ж заявив і епідеміолог інфекційних захворювань Бостонського університету Леонардо Мартінес. Він вважає, що стрімке поширення штаму "Омікрон" практично гарантує, що це не остання версія коронавірусу, з якою зіткнеться світ.

"Чим швидше поширюється "Омікрон", тим більше можливостей для мутацій, які потенційно призводять до більшої кількості варіантів", - пояснив він.

За його словами, легкість поширення "Омікрон" збільшує ймовірність того, що вірус збережеться серед людей із ослабленою імунною системою, що дає йому більше часу для розвитку потужних мутацій.

В одному зі сценаріїв, які розробляють в Українському центрі охорони здоров'я, йдеться про те, що одна з мутацій може призвести до більш агресивного штаму вірусу, який буде більш заразним і смертельним, ніж попередні. І вакцинація може бути малоефективною проти нього.

У разі такого сценарію в Україні можуть перехворіти до 1,9 мільйона людей, а 66 тисяч - померти під час осінньої хвилі.

На думку аналітиків центру, запобігти великій кількості смертей зможе поява ліків для амбулаторного лікування коронавірусу. Якщо препарат з'явиться у широкому доступі і його можна буде приймати на етапі появи ранніх симптомів – це може значно знизити рівень летальності та зберегти кілька десятків тисяч життів.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Вітрянка особливо небезпечна для дорослих: які ускладнення можуть бути

Вітряна віспа у дорослих може призвести до пневмонії, оперезуючого герпесу - коли і скільки разів слід вакцинуватися

Новини партнерів