RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Сертифікат про вакцинацію можна буде продовжити, та є умови – лікар-імунолог

Кому і коли потрібно робити третє щеплення від ковіду

Кому і коли потрібно робити третє щеплення від ковіду Борис Донськой Фото: Апостроф

У багатьох вакцинованих українців найближчими місяцями закінчиться термін дії ковід-сертифікату. Що робити в такому разі - робити третє щеплення або спробувати пролонгувати дію сертифіката? На думку імунолога Бориса Донського, свідоцтво про вакцинацію, швидше за все, можна буде пролонгувати, якщо не буде доведено, що людина потребує введення бустерної дози. Про це лікар розповів в ефірі Апостроф Live на Апострофі TV.

— Сертифікат про вакцинацію діє рік, а що буде потім? Адже на початку наступного року в деяких щеплених людей спливає термін дії документу.

— Це питання адміністративне. Якщо не буде чітких доказів про те, що їм необхідна бустерна доза, сертифікат можна буде пролонгувати. Усе залежить від того, яка буде епідеміологічна ситуація. Бо захист є захист, він дає вам певний шанс не захворіти. Але ж питання в тому, як часто ви його використовуєте на міцність.

Якщо все ще буде велика кількість людей-носіїв, то захист треба посилювати.

— У нашій державі цей захист на достатньому рівні? Що сьогодні можна сказати про досягнення колективного імунітету?

— Ми бачимо, що зростання захворюваності не відбувається. Це вже прекрасно характеризує те, що популяція нагромадила імунну пам’ять. Переважна більшість людей уже не хворіє, чи хворіє в легкій формі, і це означає, що багато людей так чи інакше, завдяки щепленню чи хворобі, отримали свій захист.

Звичайно, це буде залежати від того, наскільки нові штами будуть обходити захист, наскільки вони ефективно будуть обдурювати імунну систему. Є думки, що це може бути досить ефективно. Ми поки не можемо цього стверджувати.

— Що зараз найбільше стимулює людей до вакцинації?

Найбільше стимулює локдаун. Хоча краще б люди вакцинувалися через піклування про своє здоров’я, розуміючи, що це страховка і певний рівень захисту, який вони можуть здобути. Він не такий ефективний, як нам би всім хотілося, однак кращого поки немає. І краще не перевіряти свій організм та свою імунну систему на міцність. Грати в цю лотерею — потраплю я в реанімацію, чи не потраплю.

І хвороба ця проходить не без наслідків, тому не варто гратися в лотерею. Якщо є можливість хоча б трохи покращити свій перебіг хвороби, то необхідно це зробити.

— Наскільки менш заразними є щеплені люди?

— Є різні дослідження, які показують, що вони або так само заразні, або менш заразні. З іншого боку, ці люди менше хворіють, у них менше днів персистує вірус, вони, як правило, не мають пневмонії і важких ускладнень. Вони просто менше днів будуть у собі цей вірус носити.

Але, на жаль, думка про те, що вакцинація зупинить передачу вірусу — це не зовсім так. Вакцина працює лише для того, хто її вколов. Вона його захищає. На жаль, переносником людина зі щепленням теж може бути.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Новини партнерів