RU  UA

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

У світі понад 150 варіантів мутацій штаму "Дельта" – доктор біологічних наук

І десять із них циркулюють в Україні

І десять із них циркулюють в Україні Фото:

Коронавірус дуже швидко мутує через велику кількість хворих у світі. Приклад - новий штам "Омікрон", який впевнено поширюється країнами світу з півдня Африки. І є ймовірність, що доведеться розробляти нові вакцини, які будуть дієвими проти нових штамів. Та ті вакцини, які на сьогодні вже розроблені, цілком захищають від існуючих варіантів коронавірусу, тому для зупинки пандемії необхідно вакцинуватися. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла доктор біологічних наук, наукова співробітниця Інституту молекулярної біології й генетики НАН України ГАННА ГЕРАЩЕНКО.

— Як швидко мутує коронавірус і що на це впливає?

— Набуття вірусом нових властивостей відбувається швидше, коли більше людей хворіють. Тому ця хвиля є більш масштабною у всьому світі.

Індійський материнський штам вірусу, під назвою "Дельта", зараз дуже швидко мутує й по всьому світу циркулюють нові варіанти, яких уже більше 122. А якщо брати підваріанти, то загалом їх більше 150. В Україні ми вже знайшли десяток тих, що ходять по світу. Треба бути дуже обережним, тому що набуття нових мутацій призводить до змін властивостей вірусу.

— А чи може бути так, що вірус буде безкінечно мутувати й весь час потрібно буде розробляти нову вакцину?

— Така можливість дійсно існує, але давайте виходити з тих реалій, які є зараз. Ті вакцини, які зараз використовуються проти тих штамів вірусу, які є в Україні, вони дієві. Тому, будь ласка, українці, вакцинуйтеся й давайте припинимо розповсюдження цього вірусу, і ці смерті, і ці проблеми, які є в нас у країні.

— Як технічно відбувається визначення штаму вірусу?

— Це дуже коштовні дослідження, які потребують сучасних приладів, дуже дорогих реагентів, багато часу та висококваліфікованих фахівців. Але, на щастя, у нас в інституті це все є. І ми, з ініціативи вчених, тому що для українців це дуже потрібно, не дивлячись на те, що на зарплату гроші нам не виділяють для цих досліджень, але, на щастя, ми хоч маємо реагенти для того щоби це зробити.

— Тобто в Україні достатньо потужностей для того, щоб теж визначати штами коронавірусної інфекції?

— Так.

— ПЛР-тести, які існують на сьогодні, вони здатні ідентифікувати нові штами коронавірусної інфекції?

— Під кожен штам необхідна розробка нових ПЛР-тестів.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Новини партнерів