RU  UA

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Здоров'я

Багаторазове введення вакцини від ковіду може призвести до наслідків – імунолог Борис Донський

Оптимальний захист - перехворів плюс вакцинований

Оптимальний захист - перехворів плюс вакцинований Вакцинація від коронавірусу захищає від тяжкого перебігу хвороби Фото: armyinform.com.ua

Природній та поствакцинальний імунітет не можна порівнювати. Це як бронежилет та каска - для захисту краще мати й те й інше. Чим більше буде імунізоване населення, тим швидше коронавірус стане сезонним захворюванням, як ГРВІ. Разом з тим, багаторазове введення однотипної вакцини може мати наслідки для організму. Про це в ефірі Апостроф HEALTH на Апостроф TV розповів імунолог Борис Донськой.

— Чи прийде той час, коли у людей з’явиться імунітет і коронавірусна інфекція буде як звичайний сезонний грип?

— Звичайно, так воно й буде. Уже у більшості країн, які масово щепили своє населення, на цьому етапі це вже сезонна ГРВІ. Багато людей інфікуються, проте мало людей помирають. Тобто прийнятно, як для типової сезонної ГРВІ.

Знаєте, в чому підступність цього колективного імунітету? Для багатьох інфекцій колективний імунітет захищає тих, хто зробив щеплення, і тих, хто не зробив. Тут же індивідуальне щеплення захищає саме вас. Ви можете бути носієм, тому ті, хто не зробив щеплення не будуть нами захищені, навіть, якщо нас буде 90%. Усе одно щеплення в цьому випадку захищає індивідуально.

— Який варіант закінчення пандемії COVID-19 на сьогодні? Які мають бути для цього показники щеплених?

— Це важко сказати. У нас захворюваність зараз різко зростає, хоча населення імунізується через щеплення чи через хворобу. Коли ця цифра досягне 80–90% — тоді буде страждати лише той прошарок, який не вакцинувався й не хворів. Водночас кількість смертей уже буде незначна, і в реанімації та морги не буде черги.

Читайте: Має 32 мутації та стійкий до вакцин: у чому небезпека нового штаму COVID-19 з Африки

— А в кого вищий імунітет - у того, хто перехворів, чи в того, хто вакцинований? Або в того, хто й перехворів, а потім вакцинувався, чи навпаки?

— Природній імунітет і поствакцинальний не варто порівнювати по силі, бо це ж не один вектор. Я би так пояснив, це як бронежилет і каска — що вам буде корисніше? Дивлячись, з чим ви зіткнетеся. Звичайно краще мати і бронежилет і каску. Але індивідуально в обох випадках, ви отримаєте певний захист.

І ті, хто хворів, і ті, хто вакцинувався, на жаль, мають можливість ще раз перехворіти. Та, зазвичай, перебіг хвороби буде набагато легшим і смертність буде дуже низька. Найкращий варіант — це взяти й каску і бронежилет. Після хвороби можна зробити хоча б одне бустерне щеплення, і ви будете захищені з обох боків. У природної форми захисту є свої плюси, але тільки тоді, коли ви їх сформували. Це знаєте, як ви вчили хімію, ви її скільки будете пам’ятати? Дивлячись, у якому об’ємі. Так і природна резистентність вона вас буде захищати, але дивлячись, яку ви дозу вірусу схопите й коли.

— А чи важливо бустерне щеплення робити тією вакциною, якою ти робив два останніх щеплення, чи це може бути інша вакцина?

— Зараз досліджуються ці варіанти, та як на мене, раціональніше було б підбирати різні варіанти. Тобто це як різний кут зору, у вашої імунної системи буде сформований додатковий курс зору на інфекцію й можливо це дозволить їй більш чітко розпізнавати цей вірус.

Крім того, ми не знаємо точно, скільки разів можна вводити одні й ті ж препарати. Є в певних спеціалістів пересторога, що через повторні введення ми будемо мати підвищену кількість побічних ефектів. Тому що імунна система вже до нього дуже сильно імунізована, і на якомусь п’ятому введенні вакцини це може справді призвести до анафілактичного шоку.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я

Читайте також

Мобілізація діабетиків: що чекає на таких людей у воюючій армії

Захворювання на цукровий діабет тепер не звільняє військовозобов'язаних від мобілізації

Новини партнерів